Categoria: Formació continuada

Pediatria de Son Espases imparteix un taller sobre reanimació cardiopulmonar adreçat als infants

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Hospital Universitari Son Espases es va sumar el passat divendres, 16 d'octubre de 2015, a la celebració del Dia Europeu de l’Atenció a l’Aturada Cardíaca amb la realització d'un taller sobre reanimació cardiopulmonar adreçat als infants.

Es tracta d’una iniciativa del Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Son Espases que pretén conscienciar els nins i els pares de la importància de la reanimació cardiopulmonar bàsica en cas d’aturada cardíaca. Els infants i els pares que van assistir a les Consultes Externes de Pediatria de l’Hospital Universitari Son Espases van ser instruïts en la realització d’una reanimació cardiopulmonar bàsica.

L’aturada cardiorespiratòria es produeix quan un pacient està inconscient, no respon a estímuls i no respira normalment. En aquestes circumstàncies, tant si es tracta d’una persona adulta com d’un nin, està indicat efectuar maniobres de reanimació de manera immediata.

El Dr. Juan Carlos de Carlos, cap de secció de la Unitat de Medicina Intensiva Pediàtrica de l’Hospital Universitari Son Espases, va recordar la necessitat vital d’iniciar les maniobres de reanimació, encara que ho hagi de fer una persona no entrenada específicament en reanimació cardiopulmonar pediàtrica i encara que sigui seguint les mateixes recomanacions que se seguirien per reanimar un adult, ja que això és molt millor que no reanimar-lo. La reanimació s’ha d’iniciar de forma immediata i s’ha de mantenir fins a la recuperació del pacient o fins a l’arribada d’assistència sanitària.

L’Hospital Universitari Son Espases, amb la intenció de difondre els coneixements fonamentals en reanimació, ha col·laborat en la posada en marxa del Programa Alerta Escolar de Balears, un programa d’atenció immediata a l’escola promogut per les conselleries de Salut i d’Educació i pel Servei de Salut de les Illes Balears, que inclou la reanimació cardiopulmonar bàsica a un infant en els centres educatius. La iniciativa ha consistit en l’elaboració de 6 vídeos breus en què s’explica, de manera molt visual, com s’ha d’efectuar la reanimació cardiopulmonar bàsica, la reanimació cardiopulmonar amb DEA i l’extracció d’un cos estrany. Els vídeos expliquen el procediment que s’ha de seguir tant en infants com en lactants. Aquests vídeos es poden consultar a la pàgina web de la Societat de Pediatria Balear.

[Fonts: Hospital Universitari Son Espases - Servei de Salut de les Illes Balears. 16/10/2015]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]