Categoria: Formació continuada

Curs de sensibilització en matèria de violència de gènere

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Comissió de Violència de Gènere i Protecció del Menor ha organitzat un curs que s'impartirà durant els mesos de novembre i desembre de 2015 a cada centre de salut i al Servei d'Urgències de l'Hospital Can Misses de l'Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera.

El curs és part d'un projecte d'investigació que es porta a terme des de la Comissió de Violència de Gènere i consisteix en tres jornades amb xerrades d'una hora de durada impartides pels responsables de cada centre de salut en matèria de violència de gènere, a més de dos MIR de Medicina Familiar i Comunitària.

L'objectiu principal d'aquest curs itinerant pels centres d'atenció primària, al qual també assisteix personal del Servei d'Urgències (SUAP), és el de sensibilitzar i formar els professionals sanitaris en matèria de violència de gènere, perquè es realitzi una detecció precoç dels casos en les consultes d'atenció primària i en els dispositius d'urgències, a més de la derivació a l'Oficina de la Dona, servei de referència d'atenció a la dona a Eivissa.

Per a les doctores Consuelo Corrionero i Eva Pasamón, presidenta i vicepresidenta, respectivament, de la Comissió de Violència de Gènere i organitzadores del curs, amb la col·laboració dels metges residents Rubén Vallejos i Beatriz Morillo, es tracta d'un greu problema de salut que afecta gairebé una de cada cinc dones que atenen a les consultes mèdiques i que està infradiagnosticat.

El primer curs es va desenvolupar durant els dies 10, 11 i 12 de novembre, al centre de salut situat a l'Avinguda 8 d'agost per 25 professionals dels centres de salut de Vila i Can Misses. Les doctores Pasamón i Corrionero estimen que la participació dels professionals de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera en aquest curs serà alta, entre 120 i 140 treballadors. El següent centre de salut que acollirà el curs serà el de Sant Antoni els dies 16, 17 i 18 de novembre, dirigit als professionals dels centres de la localitat de Portmany i de Sant Josep; els dies 23, 24 i 25 de novembre, tot coincidint amb la celebració del Dia Internacional Contra la Violència de Gènere, s'impartirà el curs a Santa Eulàlia. Des del 30 de novembre fins al 2 de desembre es desenvoluparà a Es Viver també per als professionals de Sant Jordi. Finalment, el desembre s'impartirà el curs a Formentera i al Servei d'Urgències de l'Hospital Can Misses.

Comissió de Violència de Gènere i Maltractament Infantil

La Comissió de Violència de Gènere es va crear a l'Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera l'any 2005. Des de llavors la Comissió ha realitzat cursos, sessions, tallers autoformatius i de sensibilització al personal de l'Àrea de Salut, projectes d'investigació, activitats conjuntes en prevenció de violència de gènere als instituts, realització del full telemàtic de derivació a l'Oficina de la Dona. Actualment la Comissió té en projecte la realització de l'informe judicial telemàtic.

Les funcions que la Comissió de Violència té assignades són sensibilitzar els professionals dels diferents serveis de l'Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera en matèria de violència de gènere i gestionar la formació dels diferents serveis de l'Àrea. També mantenir informats a través dels responsables de cada servei als altres professionals de les diferents novetats i canvis que van sorgint en matèria de violència de gènere. I, finalment, coordinar amb la Direcció els suports necessaris per poder dur a terme aquestes activitats, a més de participar de manera activa i conjunta amb els diferents organismes presents a les Illes Pitiüses vinculats a la violència de gènere (justícia, serveis d'ordre públic, advocacia, mitjans de comunicació, associacions, ajuntaments, consells, Govern, i serveis socials.

La Comissió és multidisciplinar i està formada per professionals de tots els centres de salut de les Illes Pitiüses, dels serveis d'Urgències i de diferents organismes de les dues illes. A més de Consuelo Corrionero, presidenta, Eva Pasamón, vicepresidenta, i María José Martínez, secretària de la direcció d'Infermeria, com a secretària, la Comissió compta amb els vocals següents: Ruth Torres del Centre de Salut Santa Eulària, Loreto Carbonell representant dels centres de salut de Sant Antoni i Sant Josep, la Dra. Carolina Marí representant a Es Viver, Juan Antonio Tur per part del Centre de Salut Formentera, Marta Estébanez del Servei Urgències de l'Hospital Can Misses, Pilar Hidalgo i Anna Peix de Treball Social de Formentera, Catalina Torres de la Unitat de Salut Mental, la Dra. Maria José Ferrer, coordinadora de Qualitat de l'Àrea de Salut, la Dra. Violeta Vega com a coordinadora d'Equips d'Atenció Primària, Josefa Cardona, supervisora ​​d'Àrea de Formació i Projectes, Onofre Saez, coordinador d'Infermeria del Centre de Salut Formentera, Olga Guerra, responsable de l'Oficina de la Dona, i Laura Portas, treballadora social del Consell Insular de Formentera.

La Comissió es reuneix amb caràcter bimensual, a més de mantenir reunions semestralment, convocades pel Consell d'Eivissa, en què també hi participa la policia, jutges, advocats i responsables polítics.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 11/11/2015]

[Foto: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera]

Calendari de formació

Agost   2022
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31