Categories: Formació continuada, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Professionals d’Eivissa i Formentera reben formació sobre la conducta suïcida

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Mig centenar de professionals de la medicina i de la infermeria del SAMU 061 i de l’atenció primària de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera van rebre el passat 4 de desembre, formació pràctica sobre el tracte de la conducta suïcida en les persones adultes, per mitjà d’una simulació clínica.

Es tracta d’un taller que es va impartir en l’horari de matí per als professionals del SAMU 061 i en el de capvespre per als de l’atenció primària, organitzat per l’Observatori del Suïcidi del Servei de Salut de les Illes Balears, la coordinadora del qual és Nicole Haber.

Per mitjà d’aquest programa formatiu es pretén que les persones que manifestin la intenció de suïcidar-se o hagin comès un acte suïcida rebin una atenció proactiva, resolutiva, adequada, eficient i satisfactòria en qualsevol moment i amb la intensitat que requereixin, i que les persones del seu entorn també rebin l’atenció necessària. Aquesta prestació requereix la implicació i la coordinació de tots els professionals que hi estiguin relacionats (sanitaris de salut mental d’hospitals, Unitat de Salut Mental, Urgències, etc.).

La formació impartida es va centrar, concretament, a dotar d’eines útils els professionals dels equips d’atenció primària i del SAMU 061 que atenen les consultes ambulatòries i les urgències domiciliàries. El paper dels professionals de l’atenció primària i de les emergències en la prevenció i la intervenció sobre la conducta suïcida és fonamental; nombrosos estudis avalen que la formació en aquest camp és una estratègia vàlida de prevenció del suïcidi.

Aquest curs va oferir la possibilitat de practicar habilitats per millorar la detecció del risc de suïcidi i l’actuació amb les persones amb intenció autolítica. Els objectius són, d’una banda, que els professionals aprenguin com explorar una possible ideació suïcida en els pacients durant la consulta diària i que se sentin còmodes fent-ho, i, d’altra banda, que aprenguin—una vegada feta l’exploració i si han detectat el risc de suïcidi— com han de tractar la situació i quina continuïtat assistencial hi han de donar. Al mateix temps se’ls proporcionen estratègies per gestionar les emocions pròpies en aquestes intervencions tan delicades, que requereixen un nivell alt de responsabilitat.

La metodologia emprada és innovadora, perquè la teoria apresa es trasllada a la pràctica per mitjà de la tècnica de la simulació. Per això es recrea un ambient similar al d’un ambulatori, amb càmeres i micròfons perquè la resta d’alumnes puguin ser testimonis de les simulacions en directe des d’una altra sala. Les persones que es van encarregar d’impartir la formació van ser Claire Teijeira, psiquiatra del Servei d’Atenció i Prevenció del Suïcidi de l’Hospital Comarcal d’Inca, i M.ª José Alfonso, tècnica en cures auxiliars d’infermeria de l’UCI de l’Hospital Universitari Son Espases i actriu entrenada per a la simulació clínica.

Els alumnes del curs, que no coneixien el cas amb antelació, hi van intervenir tal com ho farien en la tasca diària. Després de cada simulació es van dur a terme un debrífing en el qual les parts han fet aportacions, i s’ha acabat amb un debat amb la participació de tothom i les contribucions finals de les docents.

[Font: Àrea de Salu d’Eivissa i Formentera. 04/12/2019]

[Foto: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera]

Què en diu la premsa
*04/12/2019 noudiari.es - Profesionales de la medicina y la enfermería reciben formación para enfrentarse a conductas suicidas de pacientes en Ibiza.