Categoria: Formació continuada

El SAMU 061 organitza uns tallers per mostrar a la població com s’ha d’actuar davant una aturada cardiorespiratòria

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El SAMU 061 organitza uns tallers de reanimació cardiopulmonar per mostrar a la població com s’ha d’actuar davant una aturada cardiorespiratòria. Sota el lema “Salvar una vida es tarea de todos” (“Salvar una vida és tasca de tothom”), la I Jornada d’Aturada Cardíaca de les Illes Balears tendrà lloc aquest cap de setmana al Parc de la Mar (Palma). En els tallers es donaran instruccions i recomanacions, com ara obrir les vies aèries, practicar una reanimació cardiopulmonar i fins i tot utilitzar un desfibril·lador automàtic extern.

El director general del Servei de Salut, Miquel Tomàs, ha assistit a la presentació de la Jornada a la seu del Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears. L’han acompanyat el director assistencial del SAMU 061, Iñaki Unzaga, i la coordinadora del Grup d’Aturada Cardíaca del SAMU 061, Isabel Ceniceros.

Durant la Jornada, en l’envelat del SAMU 061 s’impartiran els tallers de reanimació cardiopulmonar —tant bàsica com instrumentalitzada amb desfibril·lador— i es projectarà un vídeo divulgatiu sobre les actuacions que du a terme quan rep l’avís d’una aturada cardiorespiratòria, és a dir, atenció in situ i trasllat a un hospital. També s’hi exposarà una ambulància de suport vital avançat, que es podrà visitar.

Convé recordar que una aturada cardiorespiratòria és el cessament brusc de les funcions vitals, de la respiració i del batec del cor. Tanmateix, moltes aturades cardiorespiratòries poden ser reversibles si s’actua de manera precoç per mitjà de la reanimació cardiopulmonar (RCP) o l’ús d’un desfibril·lador automàtic extern. L’RCP pretén recuperar les funcions vitals amb una combinació de massatge cardíac extern (compressions sobre el pit de la víctima) i ventilació assistida.

Està demostrat que, en un cas d’aturada cardiorespiratòria, si alguna de les persones presents és qui inicia la reanimació cardiopulmonar abans que arribin els serveis d’emergència, hi ha més probabilitats que la víctima sobrevisqui —ja que el temps és fonamental en la recuperació del batec del cor— i que pateixi menys lesions cerebrals.

Segons un estudi publicat pel Parlament Europeu, el mig milió d’aturades cardiorespiratòries que es registren cada any a Europa fora d’un hospital haurien tengut un pronòstic més favorable i la taxa de supervivència hauria estat més alta si algú hagués començat a fer les maniobres de reanimació en el lapse de temps dels tres o quatre primers minuts d’una aturada o si s’hagués utilitzat un desfibril·lador automàtic extern.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 12/09/2013]

 

Calendari de formació

Mai   2022
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31