Categoria: Formació especialitzada

Títol d'especialista en Medicina Legal i Forense per al sistema de Residència

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

S'ha aprovat el Reial decret que estableix l'accés al títol de metge especialista en Medicina Legal i Forense per al sistema de Residència. Per a la seva elaboració s'ha comptat amb les comunitats autònomes.

Aquesta regulació, entre altres aspectes, implicarà:

  • Una millora en el servei públic que es presta a la ciutadania.
  • Tindrà una repercussió positiva en l'adequació dels coneixements professionals de qui exerceix la Medicina Legal i Forense als avanços i mitjans tecnològics actuals.
  • Incidirà en una millora de la praxi pericial mèdica, oferint un major rigor a l'Administració de Justícia que, en aquesta matèria, precisa de coneixements especialitzats i basats en l'evidència científica.

Formació

L'accés al sistema formatiu de Residència per a l'obtenció del títol d'especialista en Medicina Legal i Forense es realitzarà mitjançant la convocatòria pública anual de caràcter nacional.

Comprendrà formació tant teòrica com pràctica, en un període formatiu de quatre anys que seran cursats en les unitats docents acreditades dels Instituts de Medicina Legal i Ciències Forenses dependents del Ministeri de Justícia o de les comunitats autònomes amb competències transferides i també en els centres hospitalaris de referència.

Serà obligatori que els residents realitzin períodes de rotació durant dos anys.

Sol·licituds d'acreditació

La Direcció General d'Ordenació Professional del Ministeri de Sanitat serà l'encarregada de resoldre les sol·licituds d'acreditació dels Instituts de Medicina Legal i Ciències Forenses, com a unitats docents per a impartir la formació especialitzada.

Accés extraordinari al títol d'especialista

Existeix la possibilitat d'accedir, de manera extraordinària, al títol d'especialista en Medicina Legal i Forense en el cas dels funcionaris de carrera i interins que hagin prestat un període mínim de serveis a l'Administració de Justícia com a metges forenses, de cinc anys.

A més, el títol d'especialista en Medicina Legal i Forense adquirit abans de l'entrada en vigor del present reial decret, tindrà la mateixa validesa que l'adquirit pel sistema de Residència.

Cos Nacional de Mèdics Forenses

Una vegada entri en vigor l'exigència d'estar en possessió del títol d'especialista, els funcionaris de carrera podran continuar prestant els seus serveis en el Cos Nacional de Metges Forenses fins que obtinguin de manera extraordinària aquest títol.

Així mateix, podran continuar prestant els seus serveis com a metges forenses interins, sense estar en possessió del títol d'especialista, els qui hagin estat nomenats abans de l'exigència del mateix i mentre duri el seu nomenament.

Podeu consultar tota la informació en el BOE de 29/07/2020.

[Fonts: Ministeri de Sanitat. 28/07/2020 - BOE. Núm. 205. 29/07/2020]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]

Calendari de formació

Desembre   2022
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31