Categoria: Estudis i projectes

Nivells circulants de calprotectina, una signatura d'activació de neutròfils en la predicció de la insuficiència respiratòria greu en COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Departaments d'Anàlisis Clíniques i d'Urgències de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) han participat en l'estudi multicèntric i prospectiu (estudi CalCov) de nivells circulants de calprotectina, una signatura d'activació de neutròfils en la predicció de la insuficiència respiratòria greu en pacients de COVID-19. També hi han participat diferents centres.

Daniel Morell-Garcia, facultatiu del laboratori d'anàlisis clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa; Antonieta Ballesteros-Vizoso i Isabel Llompart-Alabern, facultatives del laboratori d'anàlisis clíniques de l'Hospital Universitari Son EspasesJuan Ortega-Pérez, metge d'urgències de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa; i Alexandra M Guiu-Martí i Edwin R Puerto-Lara, metges d'urgènciesde l'Hospital Universitari Son Espases, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Circulating levels of calprotectin, a signature of neutrophil activation in prediction of severe respiratory failure in COVID-19 patients: a multicenter, prospective study (CalCov study)" a la revista Inflammation Research.

La COVID-19 severa es caracteritza per una resposta immune irregular en la qual els neutròfils juguen un paper crític. La calprotectina reflecteix l'activació neutròfila i es relaciona amb tempesta tromboinflamatòria autoamplificada en COVID-19 severa. Es volia avaluar el paper de la calproctectina en la predicció primerenca de la severitat de la COVID-19.

Aquest era un estudi multicèntric prospectiu observacional que va inscriure pacients adults amb COVID-19. A l'arribada al departament d'urgències, les mostres de sang es varen recollir per a les proves del laboratori, incloent-hi la calprotectina sèrica. El resultat primari va ser la fallada respiratòria severa que requereix ventilació mecànica invasiva i el resultat secundari va ser necessitar admissió a la Unitat de Cures Intensives (UCI).

La calprotectina sèrica es pot utilitzar com a predictor primerenc de la gravetat en els pacients amb COVID-19.

.

Referència de l'article
García de Guadiana-Romualdo L, Rodríguez Rojas C, Morell-García D, Andaluz-Ojeda D, Rodríguez Mulero MD, Rodríguez-Borja E, et al. Circulating levels of calprotectin, a signature of neutrophil activation in prediction of severe respiratory failure in COVID-19 patients: a multicenter, prospective study (CalCov study). Inflamm Res. Oct 2021. doi: 10.1007/s00011-021-01516-4. PubMed PMID: 34718856.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Llàtzer]

Calendari de formació

Mai   2022
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31