Categoria: Estudis i projectes

Predictors de la progressió dels símptomes no motors en la malaltia de Parkinson

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació d'un estudi sobre els predictors de la progressió dels símptomes globals no motors en la malaltia de Parkinson. També hi han participat diferents centres espanyols.

Inés Legarda, neuròloga de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Predictors of Global Non-Motor Symptoms Burden Progression in Parkinson's Disease. Results from the COPPADIS Cohort at 2-Year Follow-Up" a la revista Journal of Personalized Medicine.

El progrés dels símptomes no motors (SNM) és diferents entre pacients amb la malaltia de Parkinson (MP). L'objectiu d'aquest estudi era:

  • Analitzar el canvi en la càrrega global de la SNM en una cohort de MP després de dos anys de seguiment.
  • Comparar els canvis amb el grup control.
  • Identificar els predictors de progressió de la càrrega global de la SNM en el grup de MP.

Es varen reclutar pacients amb MP i control de 35 centres d'Espanya de la cohort COPPADIS des de gener de 2016 fins novembre de 2017, es va fer un seguiment durant dos anys. La Non-Motor Symptoms Scale (NMSS) es va realitzar al principi (V0) i al cap de vint-i-quatre mesos ± un mes (V2). Els models de regressió lineal es varen utilitzar per determinar els factors predictius de la càrrega global de la NMS (Variació de la puntuació total del NMSS de V0 a V2 com a variable dependent).

La càrrega global del NMS mostra progressió a curt termini en malalts de MP, però no en controls i identifica un empitjorament dels problemes per dormir i símptomes neuropsiquiàtrics com a predictors independents significatius d'aquesta progressió de NMS.

Referència de l'article
Santos-García D, de Deus T, Cores C, Canfield H, Paz González J, Martínez Miró C, et al. Predictors of Global Non-Motor Symptoms Burden Progression in Parkinson’s Disease. Results from the COPPADIS Cohort at 2-Year Follow-Up. J Pers Med. 2021 Jun 30;11(7):626. doi: 10.3390/jpm11070626. PubMed PMID: 34209166.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Homes grans esperant al semàfor / CC BY-NC-SA 4.0]