Categories: Estudis i projectes, COVID-19

Tractament amb corticoesteroides i mortalitat en el SDRA associat a COVID-19 amb ventilació mecànica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha participat en la publicació d'un estudi multicèntric sobre el tractament amb corticoesteroides i mortalitat amb COVID-19 amb ventilació mecànica. També hi han participat diferents centres espanyols, un andorrà i un irlandès.

Lorenzo Socías Crespí, metge de medicina intensiva de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Corticosteroid treatment and mortality in mechanically ventilated COVID‑19 ‑ associated acute respiratory distress syndrome ( ARDS ) patients : a multicentre cohort study" a la revista Annals of Intensive Care.

Hi ha algunes preguntes sense resposta sobre l'efectivitat de l'ús de corticoesteroides per a pacients amb COVID-19. Es volia avaluar l'efecte clínic dels corticoesteroides en la mortalitat a la unitat de cures intensives entre pacients amb síndrome de dificultat respiratòria aguda (SDRA) associats a COVID-19 i ventilats mecànicament.

Aquest va ser un estudi retrospectiu de dades recollides prospectivament a 70 UCIs (68 espanyoles, una andorrana i una irlandesa), incloent-hi pacients amb SDRA associats a COVID-19 i ventilats mecànicament entre el 6 de febrer i el 20 de setembre del 2020. Els individues que varen rebre corticoides per al xoc refractari es varen excloure. Els pacients exposats a corticoesteroides a l'admissió es varen emparellar sense corticoesteroides a través d'una puntuació de propensió a l'emparellament. El resultat primari va ser la mortalitat per qualsevol causa a l'UCI. Els resultats secundaris es varen comparar amb la mortalitat a l'hospital, sense ventilació al cap de 28 dies, superinfecció respiratòria i durada de l'estada entre pacients amb corticoesteroides i sense ells. Es va dur a terme una anàlisi de supervivència comptabilitzant els riscs concurrents i l'anàlisi de sensibilitat dels subgrups.

Els resultats suggereixen que el tractament amb corticoesteroides per a SDRA associat a COVID-19 i ventilats mecànicament va tenir un efecte bifàsic dependent del temps sobre la mortalitat a l'UCI. Subgrups específics varen mostrar un clar efecte de millora en la supervivència amb l'ús de corticoesteroides. Per tant, es necessita més investigació per identificar la resposta al tractament en els subgrups entre els pacients amb SDRA associats a COVID-19 i ventilats mecànicament.

Referència de l'article
Moreno G, Carbonell R, Loeches IM, Violán JS, Correig E, Gómez J, et al. Corticosteroid treatment and mortality in mechanically ventilated COVID ‑ 19 ‑ associated acute respiratory distress syndrome ( ARDS ) patients : a multicentre cohort study. Ann Intensive Care. 2021. doi: 10.1186/s13613-021-00951-0. PubMed PMID: 34825976.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]