Categoria: Formació especialitzada

La Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària de Menorca avalua els metges residents

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els 12 metges residents MIR de la Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària de Menorca s'han sotmès a una prova d'avaluació amb l'objectiu de valorar els coneixements i competències que van adquirint durant el període de quatre anys que dura la seva formació, i poder així reforçar positivament la seva evolució al llarg de l'especialitat.

La prova, denominada Avaluació Clínica Objectiva i Estructurada (ACOE), va tenir lloc dijous passat al centre de salut Verge del Toro de Maó. Segons explica el Dr. José Antonio Vidal, cap d'estudis de la Unitat Docent de l'Àrea de Salut de Menorca, l'ACOE és un format d'examen que incorpora diversos instruments d’avaluació i es desenvolupa al llarg de successives estacions que simulen situacions clíniques. La potència d'aquest format radica en la combinació de mètodes d'avaluació, de manera que és capaç d'explorar els coneixements tant teòrics com a pràctics (el saber), com es relacionen aquests coneixements i la manera d'integrar-los en una situació concreta (el saber com) i com s'apliquen les competències que es posseeixen davant una situació similar a la realitat (el demostrar com).

L'avaluació va constar d'un total de 10 estacions en diferents consultes del centre de salut. Els residents disposaven de 10 minuts de temps per a cadascuna de les proves: resoldre casos clínics; valorar i interpretar proves complementàries com electros, analítiques i espirometries; ús de suport informàtic; recerca bibliogràfica; sutures; reanimació cardiopulmonar amb maniquí; i entrevista clínica amb un pacient real estandarditzat. L'estació de coneixements teòrics era un examen de resposta múltiple que va durar aproximadament 1 hora.

Aquesta prova ja es va realitzar fa diversos anys i ara s'ha recuperat per fer-la de forma anual. El Dr. Vidal destaca l'esforç que suposa fer aquesta avaluació per la gran quantitat de recursos humans que es precisen, com ara la participació de nombrosos tutors, col·laboradors docents, la implicació de la Direcció d'Atenció Primària i del personal de secretaria i administració, etc., així com la participació d'un equip de dos infermers i la d'un pacient real estandarditzat que van contribuir de forma altruista en aquesta jornada.

Cal recordar que un estudiant de medicina s'ha de formar en la facultat durant 6 anys, després ha de preparar l'examen MIR durant com a mínim un any perquè amb la nota obtinguda pugui cursar una especialitat. L'especialitat de Medicina Familiar i Comunitària té una durada de 4 anys. Una vegada obtinguda la titulació, el metge especialista exercirà tota la seva vida laboral amb l'obligació d'haver-se de seguir formant per estar al dia, afegeix el cap d'estudis de la Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària de Menorca.

[Font: Àrea de Salut de Menorca.03/05/2016]

[Foto: Àrea de Salut de Menorca]

Calendari de formació

Juliol   2022
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31