Categoria: Estudis i projectes

Hàbits familiars relacionats amb l'ús excessiu de les pantalles recreatives a la infància

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Hospital de Manacor i Atenció Primària de Mallorca, junt amb la Universitat de les Illes Balears, han publicat un article sobre els hàbits familiars relacionats amb l'ús excessiu de les pantalles recreatives a la infància.

Montserrat Pons i Andreva Bordoy, pediatres de l'Hospital de Manacor; Elodia Alemany, pediatra del Centre de Salut de Felanitx; Olga Huguet, pediatra del Centre de Salut d'Artà; Analia Zagaglia, pediatra del Centre de Salut de Sa Coma; Silvia Slyvka, pediatra del Centre de Salut de Capdepera; i Aina Maria Yáñez, investigadora de la Universitat de les Illes Balears, han publicat l'article amb el títol "Hábitos familiares relacionados con el uso excesivo de pantallas recreativas (televisión y videojuegos) en la infancia" a la Revista Española de Salud Pública.

L'abús de pantalles recreatives s'ha relacionat amb repercussions negatives per a la salut. L'objectiu de l'estudi va ser determinar si la població infantil compleix les recomanacions sanitàries d'ús adequat de pantalles recreatives (televisió i videojocs) i avaluar les variables associades a un ús inadequat.

Es va realitzar un estudi transversal amb 521 nens d'entre sis mesos i catorze anys que van acudir a consultes d'Atenció Primària. Es va utilitzar una enquesta auto administrada per recollir variables sociodemogràfiques, temps d'ús de pantalles recreatives del nen/a, temps de televisió (TV) del progenitor i variables ambientals i socioculturals relacionades amb l'ús de pantalles. Es va ajustar un model de regressió logística binària per a avaluar l'associació entre variables sociodemogràfiques, ambientals i socioculturals i l'abús de pantalles recreatives en els nens (temps superior a 2 hores/dia).

La majoria de la població infantil no compleix les recomanacions de les organitzacions sanitàries respecte a les pantalles recreatives. Els resultats indiquen que existeixen variables ambientals i culturals que influeixen en l'abús de pantalles. Aquestes troballes poden orientar el disseny d'estratègies que millorin l'ús de les pantalles recreatives en la població infantil.

Referència de l'article
Pons M, Bordoy A, Alemany E, Huguet O, Zagaglia A, Slyvka S, et al. Hábitos familiares relacionados con el uso excesivo de pantallas recreativas (televisión y videojuegos) en la infancia. Rev Esp Salud Publica. Gen 2021;95:e1-13. PubMed PMID:33443495.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Govern de les Illes Balears]