Categoria: Estudis i projectes

La colitis isquèmica localitzada en el còlon dret té pitjor pronòstic?

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cirurgia General i Digestiva de l'Hospital Mateu Orfila ha participat en un article sobre si la colitis isquèmica localitzada en el còlon dret té pitjor pronòstic?. També hi han participat l'Hospital Álvaro Cunqueiro i l'Hospital Vall d'Hebron.

Paula Troncoso Pereira, cirurgiana de l'Hospital Mateu Orfila, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Colitis isquémica. ¿La localización en el colon derecho tiene peor pronóstico?" a la revista Cirugía Española.

La majoria dels pacients amb colitis isquèmica tenen una evolució favorable, però, s'ha relacionat la localització en el còlon dret amb un pitjor pronòstic. El propòsit d'aquest estudi és comparar la presentació clínica i els resultats de la colitis isquèmica del còlon dret (CICD) amb la colitis isquèmica d'altres segments del còlon (no CICD).

Es va realitzar un estudi retrospectiu, observacional dels pacients ingressats amb colitis isquèmica entre 1993 i 2014, identificats mitjançant cerca computaritzada dels codis d'ICD-9. Es varen dividir en dos grups: CICD i no CICD. Es varen comparar les comorbiditats, presentació clínica, necessitat de cirurgia i mortalitat. L'anàlisi multivariant es va realitzar mitjançant regressió logística ajustant per edat i sexe. La significació estadística es va establir en un valor de p < 0,05.

Els pacients amb CICD tenen pitjor pronòstic que els pacients amb no CICD, cinc vegades més probabilitats de necessitar cirurgia i quatre vegades més de presentar resultats desfavorables.

Referència de l'article
Vigorita V, Paniagua García-Señoráns M, Pellino G, Troncoso Pereira P, de San Ildefonso Pereira A, Moncada Iribarren E, et al. Colitis isquémica. ¿La localización en el colon derecho tiene peor pronóstico? Cir Esp. Gen 2021. doi: 10.1016/j.ciresp.2020.12.002. PubMed PMID:33485610.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Mateu Orfila. Servei de Cirurgia]