Categoria: Institucions sanitàries

Compromís de la Conselleria de Salut amb l'atenció primaria, la promoció de la salut i la cronicitat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut, Patricia Gómez, s'ha compromès a dotar de més autonomia l'atenció primària de Mallorca, a més de millorar-ne l'accessibilitat, potenciar la promoció de la salut i desenvolupar una estratègia de crònics. Ho ha fet en una visita a la Gerència per presentar-hi el nou gerent, Miquel Caldentey. L'han acompanyada el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, i el director d'Assistència Sanitària, Nacho García. També ha presentat el nou equip d'Atenció Primària a tots els professionals: la directora mèdica, Antònia Roca, i la directora d'infermeria, Maria Antònia Font.

Amb relació a la dotació de més autonomia, la consellera ha fet referència a la necessitat d'unificar l'atenció primària de Mallorca de manera que els professionals depenguin directament d'una única gerència, deixant de banda la sectorització actual. En aquest sentit, també ha anunciat que la Gerència recuperarà el control i la gestió tant de les inversions com del manteniment, que fins ara depenien dels hospitals de referència dels diferents sectors.

Un altre dels objectius de la Conselleria per a l'atenció primària de Mallorca és establir i desenvolupar una estratègia de cronicitat. En els darrers anys s'ha manifestat un canvi en el patró epidemiològic a conseqüència de l'augment de la població de més de 65 anys i de l'increment del nombre de malalts crònics que utilitzen els serveis sanitaris. Es fa necessari identificar aquests pacients i conèixer-ne les necessitats per tal d'establir diferents estratègies dirigides a la detecció precoç i la prevenció dels factors de risc, a la promoció d'hàbits i estils de vida saludables, a la informació als pacients, al suport a les autocures i a la coordinació entre els diferents nivells assistencials.

D'altra banda, s'ha fet incidència en la necessitat de millorar l'accessibilitat a l'atenció primària amb mesures com l'obertura dels centres de salut els horabaixes, de manera que els pacients puguin tenir-hi accés i ser atesos durant tot el dia.

Un total de 2.776.682 consultes als centres de salut de Mallorca en el primer semestre

Els professionals de l'atenció primària de Mallorca han atès 2.776.682 consultes als centres de salut de Mallorca del gener al juny de 2015. Els metges han rebut 1.489.979 visites, amb una mitjana de 30 consultes per metge i dia. Per la seva banda, els infermers i les infermeres han atès 1.018.902 visites, amb una mitjana de 19,43 consultes per infermer i dia. Per una altra banda, els pediatres han atès 267.801 visites, amb una mitjana de 21,38 per pediatra i dia. Finalment, els punts d'atenció continuada (PAC) de Mallorca han atès 413.478 visites en el mateix període, 249.990 de les quals han estat de medicina i 163.488 d'infermeria.

[Font: Conselleria de Salut. 10/09/2015]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*17/11/2015 - Reunió de treball sobre les bases de l'Estratègia de Cronicitat i el Pla Sociosanitari.