Categoria: Institucions sanitàries

Estratègia de Salut Mental 2016 a les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha anunciat el desenvolupament d'una Estratègia de Salut Mental per a l'any 2016, dins les línies estratègiques de la Conselleria en l'àrea de salut mental. La consellera ha comparegut en el Parlament de les Illes Balears en una comissió de salut, acompanyada pel director general del Servei de Salut, Juli Fuster; la subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària, Salut Mental i Malalties poc Freqüents, Angèlica Miguelez, i el coordinador autonòmic de salut mental, Oriol Lafau.

La consellera ha destacat durant la seva intervenció que aquesta estratègia revisarà i actualitzarà l'estratègia anterior de l'any 2006. L'Estratègia pretén:

  • Cercar models d'atenció a la salut mental per processos assistencials.
  • Incrementar progressivament els serveis comunitaris i prioritzar els serveis de proximitat (atenció domiciliària, unitats comunitàries de rehabilitació, centres de dia, habitatges tutelats i recursos d'integració).
  • Garantir una cartera de serveis comuns sanitaris i socials en salut mental a totes les illes.
  • Elaborar i aplicar un pla d'atenció comunitària de caràcter polivalent i preventiu destinat a fomentar l'autonomia de les persones.
  • Millorar l'organització i l'atenció a les drogodependències.
  • Potenciar els serveis d'atenció dins l'àmbit infantil i juvenil.
  • Promoure la salut i la prevenció de les malalties mentals.
  • Oferir formació continuada als professionals.

La consellera ha explicat que a les Illes Balears hi ha diagnosticades d'un problema de salut mental prop de 185.000 persones (150.000 a Mallorca, 20.000 a Eivissa i Formentera i 15.000 a Menorca). D'aquestes persones, devers 5.000 pateixen un trastorn mental greu.

Quant als infants i adolescents, les xifres de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) situen en un 20 % els joves que pateixen un trastorn mental al qual es pot aplicar un tractament en l'atenció especialitzada, i un 6 % d'aquests tenen un trastorn mental greu. Aquestes xifres extrapolades a les Balears suposen que hi ha aproximadament 42.000 nins i joves afectats i 12.600 pateixen un trastorn més greu.

Gómez ha assenyalat que no seria possible atendre aquest nombre d'usuaris de salut mental de manera adequada sense els recursos sanitaris d'Atenció Primària, que atenen gran part de les persones que pateixen trastorns més lleus. La resta, els més greus, són atesos des de l'atenció especialitzada. "És per això que el treball de coordinació entre l'atenció primària i l'atenció hospitalària és un dels eixos fonamentals de l'engranatge", ha manifestat la consellera.

[Font: Conselleria de Salut. 25/11/2015]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*21/03/2016 - Alfonso Alonso destaca l'alta qualificació dels professionals sanitaris en salut mental.