Categoria: Estudis i projectes

Presentació poc freqüent de metàstasi única aberrant en el colze per càncer rectal primari

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Departments de Cirurgia General, d'Oncologia, i Traumatologia de l'Hospital Universitari Son Espases han publicat un article sobre una presentació poc freqüent de metàstasi única aberrant en el colze per càncer rectal primari.

Alessandro Bianchi, Marina Jiménez-Segovia, Jaume Bonnin-Pascual, Marga Gamundí-Cuesta, Myriam Fernandez-IsartXavier Francesc Gonzalez-Argenté, cirurgians de l'Hospital Universitari Son Espases; Monica Guillot-Morales, oncòloga de l'Hospital Universitari Son Espases; i Diego Salinas-Gonzalez, traumatòleg de l'Hospital Universitari Son Espases; han publicat l'article amb el títol "Aberrant single metastasis to the elbow from primary rectal cancer: a rare presentation" a la revista Pan African Medical Journal.

L'adenocarcinoma rectal normalment metastatitza cap al fetge i pulmons i quan hi ha difusió pels ossos, afecta principalment a les vèrtebres i pelvis. Així, la metàstasi aberrant d'adenocarcinoma rectal cap a les extremitats superiors amb preservació d'òrgans intra-abdominals són molt poc comuns.

Es presenta un cas d'un home de vuitanta anys amb diagnòstic d'adenocarcinoma del recte T4N1M1 amb metàstasi no axial en un sol os i amb preservació d'òrgans viscerals. Es varen realitzar resecció anterior del recte després de quimioteràpia neoadjuvant i radioteràpia. La metàstasi de l'os va rebre radioteràpia pal·liativa i no es va reseccionar.

El pacient va morir al cap de 10 mesos després del diagnòstic. Aquesta situació clínica normalment té un pronòstic pobre. Quan el pacient es queixa d'un dolor ossi inusual, és necessari sospitar d'una malaltia maligna i, fins i tot si és extraordinàriament rar, el càncer de recte ha de ser considerat com una possible causa.

Referència de l'article
Bianchi A, Jimenez-Segovia M, Bonnin-Pascual J, Gamundí-Cuesta M, Fernandez-Isart M, Guillot-Morales M, et al. Aberrant single metastasis to the elbow from primary rectal cancer: a rare presentation. Pan Afr Med J. 2020;36(383). doi: 10.11604/pamj.2020.36.383.21634.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | logo docusalut 16Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Home amb crosses / CC BY-NC-SA 4.0]