Categoria: Estudis i projectes

Modulació intacta del dolor mitjançant la manipulació de la controlabilitat i les expectatives en l'envelliment

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup d'Investigació de Neurociència Cognitiu-Afectiva i Psicologia Clínica (CANCLIP) amb membre del IUNICS, l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i la Universitat de les Illes Balears han publicat un article sobre modulació intacta del dolor mitjançant la manipulació de la controlabilitat i les expectatives en l'envelliment. També hi han participat la University of Cambridge i la University of Luxembourg.

Ana María González-Roldán, Juan Lorenzo Terrasa, Carolina Sitges i Pedro Montoya, investigadors del grup CANCLIP, han publicat l'article amb el títol "Intact pain modulation through manipulation of controllability and expectations in aging" a la revista European Journal of Pain.

El dolor és un fenomen complex que pot veure's influït per factors cognitius, socials i afectius. D'aquesta manera, s'ha demostrat que quan pensem que podem controlar el dolor o que aquest serà de menor intensitat ho percebem com menys dolorós. Per contra, quan anticipem que el dolor serà intens el percebrem com més intens, malgrat ser exactament igual que l'anterior. Això és així perquè posseïm un sistema de control endogen del dolor, el qual depèn de l'activitat de múltiples regions cerebrals, que es posa en marxa en aquestes situacions i allibera opioides endògens (la nostra morfina natural) reduint la percepció del dolor.

L'envelliment, produeix canvis en aquestes àrees cerebrals pel que és d'esperar que aquests mecanismes no funcionin igual de bé a mesura que envellim. No obstant això, se sap poc sobre els efectes relacionats amb l'edat en aquests factors cognitius implicats en el control del dolor. Aquest estudi va avaluar els canvis cerebrals relacionats amb l'edat associats a l'expectativa i la controlabilitat del dolor.

Van participar en l'estudi 17 adults majors sans (9 homes; 65,65 ± 4,34 anys) i 18 adults joves sans (8 homes; 20,56 ± 5,56 anys). Es van registrar els potencials evocats de dolor i les puntuacions de dolor mentre els participants rebien estímuls elèctrics lleugerament dolorosos. Es va fer a creure als participants que en una de les condicions (autocontrolada), podrien controlar la intensitat del dolor (alt o baix) depenent de la seva execució en una tasca simple. En l'altra condició, seria l'ordinador el que decidiria la intensitat del dolor (condició de no control). Malgrat la instrucció, i sense que els participants ho sabessin, la intensitat de l'estimulació es va mantenir constant al llarg de tot l'experiment.

Els resultats van mostrar que tots els participants (joves i majors) van informar de una menor percepció del dolor en les condicions de controlabilitat i de baixa expectativa de dolor. No obstant això, els participants de major edat van mostrar amplituds reduïdes dels potencials evocats en totes les condicions. Aquests resultats suggereixen que, encara que la modulació cognitiva del dolor es conserva durant l'envelliment, el processament neural del dolor es redueix en els adults majors.

Aquesta recerca descriu l'impacte de l'edat en la modulació cognitiva del dolor evocada per la manipulació de la controlabilitat del dolor i les expectatives de dolor. Les troballes constitueixen un primer pas en la comprensió de la vulnerabilitat més gran dels individus majors al dolor crònic. A més, es va demostrar que els adults majors poden beneficiar-se dels mecanismes de control cognitiu del dolor per a augmentar l'eficàcia dels tractaments del dolor.

Referència de l'article
González-Roldán AM, Terrasa JL, Prats-Sedano MA, Sitges C, van der Meulen M, Anton F, et al. Intact pain modulation through manipulation of controllability and expectations in aging. Eur J Pain. Mar 2021; doi: 10.1002/ejp.1760. PubMed PMID:33666318.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent / CC BY-NC-SA 4.0]