Categoria: Estudis i projectes

Resecció parcial de malla de sacrocolpopèxia per laparoscòpia a causa d'una infecció de la malla

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Ginecologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha publicat un article sobre resecció parcial de malla de sacrocolpopèxia per laparoscòpia a causa d'una infecció de la malla.

Margalida Vicens-Vidal, Marta Ramis, Ricardo-Abel Lizarbe i Angel Martin, ginecòlegs de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, han publicat l'article amb el títol "Laparoscopic partial sacrocolpopexy mesh resection due to mesh infection" a la revista International Urogynecology Journal.

La sacrocolpopèxia es considera el procediment de referència per al prolapse del compartiment apical i s'ha convertit en una estratègia d'intervenció molt utilitzada. El material de malla utilitzat en el tractament quirúrgic del prolapse d'òrgans pelvians s'associa a complicacions significatives en alguns casos, que sovint es tracten de manera conservadora, però que a vegades requereixen l'escissió de la malla per a alleujar els símptomes.

En aquest vídeo es presenta el cas d'una dona de quaranta-nou anys que després de la sacrocolpopèxia va referir com a únic símptoma una secreció pudent. La pacient va ser tractada amb el desbridament del seroma vaginocervical i l'extracció de gran part de la malla i del teixit paravaginal. Un procediment metòdic que inclogui la dissecció retroperitoneal juntament amb la identificació dels punts de referència anatòmics és fonamental en els casos de sospita d'infecció de la malla i facilita el procediment.

L'operació no inclou una escissió completa de la malla per a evitar una cirurgia major i reduir el risc de prolapse recurrent. En les visites de seguiment a 1 i 6 mesos del postoperatori la pacient estava asimptomàtica.

La malla sintètica activa un procés inflamatori que condueix a la fibrosi del teixit circumdant i a la formació de teixit cicatricial que pot distorsionar l'anatomia pelviana, la qual cosa dificulta la dissecció. Aquest procediment quirúrgic requereix un coneixement exhaustiu de l'anatomia pelviana i una estratègia quirúrgica metòdica.

Referència de l'article
Vicens-Vidal M, Ramis M, Lizarbe R-A, Martin A. Laparoscopic partial sacrocolpopexy mesh resection due to mesh infection. Int Urogynecol J. Mar 2021. doi: 10.1007/s00192-021-04719-9. PubMed PMID:33660004.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]