Categories: Institucions sanitàries, Formació especialitzada

Els talents formats a l'Àrea de Salut protagonitzen la jornada que commemora els 30 anys de la Unitat Docent

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Des de 1992 fins a l'actualitat s'han format en l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera prop de 300 especialistes, metges, infermeres i farmacèutics. En aquestes tres dècades s'han acreditat les especialitats de medicina de família, psiquiatria, medicina interna, UCI, farmàcia hospitalària, comares i infermeres de família.

L'any 1992 l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera començava a formar especialistes en medicina de família i comunitària a l'antic centre de salut Can Misses. Aquesta promoció la formaven quatre metges i dos encara continuen treballant a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, els doctors José Antonio Chumillas Belmonte i Alberto Sanagustín, que han rebut un homenatge per la seva trajectòria. També han estat reconeguts els excoordinadors de docència, els doctors José Antonio Martínez, Alfredo Barber, Magdalena Pagès i Silvia Sedano per la seva aportació i dedicació a la formació de l'Àrea de Salut Pitiusa.

Aquestes tres dècades s'han anat acreditant diferents especialitats i centres d'atenció primària. Així, d'aquell primer centre de formació acreditat el 1992, s'ha passat a tenir set centres de salut per a la formació mèdica especialitzada de metges de Medicina Familiar i Comunitària, que tenen com a hospital de referència l'Hospital Can Misses i que són, des del 1998, Es Viver i Sant Antoni de Portmany, des de l'any 2010 el Centre de Salut de Vila i, des del 2020, els centres de Santa Eulària des Riu, Sant Jordi de ses Salines i Sant Josep de sa Talaia.

També s'han ampliat les especialitats, ja que a més de les de Medicina de família, es compta amb Psiquiatria el 2004, Medicina interna el 2010, Llevadores el 2007, Farmàcia hospitalària i infermeres d'Atenció Familiar i Comunitària el 2020, i UCI el 2021.

A partir del 2023 s'incorporaran les Unitats Multiprofessionals de Ginecologia i Obstetrícia i Pediatria, és a dir que es formaran metges i infermeres.

Des del 1992 han passat per l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera 233 MIR, d'aquests han completat la seva formació 188 metges, i encara se'n troben en formació 45. Han obtingut especialitat de Medicina Familiar i Comunitària 173 metges i 35 s'estan formant actualment. 8 metges s'han especialitzat en Medicina Interna i 4 més estan en formació. 7 psiquiatres han fet el MIR a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera i dos l'estan fent ara. I finalment, hi ha 3 FIR de Farmàcia hospitalària a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera i una intensivista que es troben en ple procés de formació. 

Les EIR han estat fins ara 29 infermeres especialitzades en Obstetrícia i 11 en Atenció Familiar i Comunitària, 40 infermeres en total. 

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera està formant enguany 63 especialistes, 52 metges i 11 infermeres, i duplica les dades de fa tres anys.

Els nous setze metges interns residents (MIR) i infermeres internes residents (EIR) se sumen als 47 MIR i EIR que ja estan en període de formació. Amb això, l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera arribarà a la xifra de 63 MIR i EIR, gairebé el doble dels que es van registrar el 2019, 33 metges i infermeres residents.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 14/12/2022]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]