Categories: Noves tecnologies, Institucions sanitàries

Les Illes Balears tenen en marxa projectes de salut digital per valor de 20,8 milions d'euros

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut de les Illes Balears té en marxa projectes de salut digital per un valor de 20.873.186,37 €. Així, hi ha un projecte de transformació digital d’atenció primària (7.967.920,43 €) i un programa de sostenibilitat, millora de l’eficiència i accés equitatiu al Sistema Nacional de Salut (6.044.367,09 €), entre d’altres.

Entre els diferents projectes de tecnologia digital que el Servei de Salut durà a terme en els anys vinents, destaquen el Laboratori d’Innovació i Health Living de l’Hospital Universitari Son Espases i la Base de Dades Assistencial Corporativa (BDAC), que ha creat una història clínica única, integrada i accessible per a professionals i pacients des de tots els nivells assistencials. La BDAC significa un canvi substancial a l’hora de fer efectiva la interacció i la interoperabilitat real entre els diferents hospitals, l’atenció primària i el SAMU 061.

Així mateix, s’ha presentat el projecte de transformació digital de l’atenció primària, que té els tres objectius prioritaris següents:

  • Augmentar la capacitat de resolució identificant els procediments diagnòstics que es duen a terme en atenció primària i adquirint l'equipament necessari de diagnòstic i de formació.
  • Fomentar la qualitat assistencial i la pràctica basada en l'evidència científica, implementant les recomanacions de no fer en l’àmbit de l’atenció primària, segons el projecte Compromís per la qualitat de les societats científiques a Espanya. També es farà d'acord amb la metodologia actual establerta per GuiaSalut i el Ministeri de Sanitat. Igualment, s’implementaran íntegrament les recomanacions recollides en les estratègies de salut del Sistema Nacional de Salut referides a aquest àmbit assistencial, dedicant-hi els recursos necessaris. Així mateix, s’impulsarà la millora contínua de la interoperabilitat de les històries de salut digitals autonòmiques com a principal element d'intercanvi d'informació entre professionals de diferents àmbits assistencials, almenys entre l’atenció primària i l’atenció hospitalària.
  • Reforçar l'orientació comunitària, la promoció de la salut i la prevenció en l’atenció primària. Així, hi haurà una estratègia de salut comunitària en l’àmbit de les comunitats autònomes. També es crearà una estratègia de formació en abordatge biopsicosocial i acció comunitària. Aquest objectiu també s’assolirà per mitjà d’un enllaç a eines de recomanació d'actius per a la salut i recursos comunitaris en la Història de Salut Digital.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 17/02/2023]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]