Categoria: Institucions sanitàries

Primera jornada de treball «Estratègia de cures AmbCura de les Illes Balears»

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

S’analitzen els resultats de diferents estudis sobre la situació actual de les infermeres del Servei de Salut, les percepcions sobre la pràctica clínica i la relació amb la resta de professionals.

Salut va presentar, el passat dia 11 de maig, la jornada «Estratègia de cures AmbCura de les Illes Balears» al centre Flassaders, de Palma.

Durant la jornada es va presentar un informe de lideratge i accions infermeres durant la pandèmia de la COVID-19. També es varen analitzar els resultats de l’estudi de clima organitzacional per a la pràctica basada en l’evidència a la xarxa pública de les Illes Balears.

Seguidament varen presentar-se els resultats de l’informe Nexius, que fa referència a les necessitats i expectatives d’infermeres i usuaris.

Per acabar, va fer-se un taller de treball per a la reflexió i discussió de la implementació dels resultats de la pràctica.

Situació actual dels professionals de la infermeria

Per analitzar la situació actual de les infermeres a la xarxa pública de les Illes Balears s’han fet diversos estudis en els diferents hospitals de la xarxa hospitalària pública, atenció primària i extrahospitalària.

Un dels resultats dels estudis presentats en aquesta jornada de treball és la versió validada de l’instrument Practice Environment Scale of the Nursing Work Index (PES-NWI), que mesura la percepció de les infermeres en relació amb l’entorn organitzacional per a la pràctica clínica basada en l’evidència (PCBE) i qualitat de les cures durant la pandèmia per la COVID-19.

Segons els resultats de l’estudi, s'han obtingut puntuacions similars a les de 2009 encara que en aquell estudi es van observar diferències en funció de l’entorn de la pràctica, amb millors resultats en atenció primària en comparació amb els centres hospitalaris. En aquesta ocasió s’inclou per primera vegada el SAMU 061, que obté els millors resultats de la mostra.

Un altre dels estudis empra el mètode qualitatiu, per mitjà de vint-i-tres entrevistes a infermeres i infermers en actiu i deu a usuaris atesos en el sistema públic de salut.

Les conclusions d’aquest estudi indiquen que aquests professionals són conscients del valor diferencial de la seva mirada en l’atenció als pacients i les famílies, fonamentalment per la mena i la qualitat de la informació de la qual disposen. No obstant això, no prenen consciència de la importància i de l’impacte que la mirada infermera té en la presa de decisions en salut. Es descriuen a si mateixos com a professionals «camaleònics» i «multitasca».

De la mateixa manera, fan referència al treball en equip com una eina clau per al lideratge professional. També destaquen la importància de millorar la comunicació entre professionals, assegurar la qualitat i seguretat clínica, homogeneïtzar la informació, millorar l’eficiència i garantir el seguiment i la continuïtat assistencial. Malgrat això, consideren que els professionals continuen treballant de manera fragmentada, parcial o compartimentada, i que és necessari més reconeixement i respecte mutu entre les infermeres i la resta dels professionals sanitaris i no sanitaris que participen en el procés de salut de l’usuari.

Els professionals de la infermeria són conscients del valor que aporten en la gestió de les cures, els recursos i les vies d’accés per millorar l’atenció a la salut de la població.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 11/05/2023]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]