Categoria: Institucions sanitàries

El Servei de Cirurgia Cardíaca del hospital de referència (HUSE) compleix deu anys

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital Universitari Son Espases presenta uns índexs de mortalitat de l’1,36 %, dos punts percentuals per davall de la mitjana estatal. L’activitat quirúrgica en aquest servei va començar a final de novembre de 2002. D’aleshores ençà, quatre mil pacients hi han estat operats pels professionals del Servei, amb una mitjana de cinc-cents anuals en els darrers cinc anys.

Les patologies més freqüents han estat, de més a menys, les malalties coronàries, l’estenosi valvular aòrtica i la insuficiència mitral: el 39 % dels pacients han estat operats a causa d’una malaltia coronària; el 33 %, per una malaltia valvular; el 17 %, per una cirurgia combinada valvular i coronària, i l’11 % restant, per altres patologies: aòrtiques, congènites i tumoracions cardíaques.

El Servei de Cirurgia Cardíaca de Son Espases ha estat reconegut amb tres premis Top-20 de l’Àrea del Cor, obtinguts en col·laboració amb el Servei de Cardiologia. Es tracta del primer servei públic de tot l’estat que ha editat els resultats globals de cirurgia cardíaca, a curt i a mitjan termini, a Revista Española de Cardiología, en un article publicat en col·laboració amb la Unitat de Postoperatori del Servei de Medicina Intensiva.

A més, aquest Servei ha estat la referència en la formació de la cirurgia conservadora de la vàlvula mitral i ha impartit desset cursos de cirurgia reparadora mitral, als quals han assistit nombrosos especialistes espanyols i estrangers. Aquesta activitat, amb una cirurgia considerada de complexitat alta, ha estat possible gràcies a la col·laboració efectiva dels diferents serveis i departaments del l’Hospital, amb una menció especial als serveis d’Anestesiologia, Cardiologia, Cures Intensives, Infermeria i Medicina Preventiva, i també a la Unitat de Malalties Infeccioses.

Per celebrar aquests primers deu anys, s’ha organitzat una sessió clínica conjunta entre els serveis de Cirurgia Cardíaca i de Medicina Interna, dirigits pel Dr. Oriol Bonnín, cap del Servei de Cirurgia Cardíaca, i pel Dr. Jordi Forteza-Rey, cap del Servei de Medicina Interna. La sessió ha comptat amb l’assistència del director general del Servei de Salut, Miquel Tomàs, i del director d’Assistència Sanitària, Vicenç Juan, amb el suport de la Direcció Mèdica i de la Direcció d’Infermeria de l’Hospital Universitari Son Espases.

Durant aquests darrers deu anys, destaca la important activitat col·lectiva, professional i assistencial de Son Espases, hospital públic de referència, al mateix temps que es marquen les línies dels avenços de l’especialitat de cirurgia cardíaca que exigeix la societat del segle XXI.