Categories: Qualitat, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Patologia Dual de Can Misses atén en el seu primer any a 80 pacients

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Hospital de Dia de Patologia Dual disposa de vuit places, a causa de les mesures adoptades per la pandèmia de la COVID-19 en les quals es recomanava comptar amb grups menys nombrosos, es va decidir augmentar la seva capacitat fins a les tretze places.

Aquesta és la xifra de pacients que actualment es troben en seguiment i que assisteixen a teràpia en grups no superiors a quatre o cinc usuaris.

Tots els usuaris de l'Hospital de Dia de Patologia Dual assisteixen a consultes grupals diàriament, tant de psiquiatria com d'infermeria i de teràpia ocupacional. En aquests primers dotze mesos de vida, s'han admès 29 pacients a l'Hospital de Dia de Patologia Dual, que han tingut un seguiment de 5,5 mesos de mitjana. L'edat mitjana d'aquestes persones s'ha situat en els 36,8 anys i dos terços han estat homes (66,6 %) enfront d'una tercera part de dones.

A més, el psiquiatre responsable de la Unitat de Patologia Dual, Álvaro Palma, ha atès consultes individuals tant durant el seguiment a l'Hospital de Dia de Patologia Dual com de forma ambulatòria. D'aquesta última modalitat ha atès una desena de pacients més en aquest primer any, amb els quals a Eivissa s'ha atès un total de 40 pacients.

En relació al diagnòstic principal comòrbid dels pacients atesos, el 32,15 % ha presentat trastorn psicòtic; el 28,57 % trastorn de personalitat; el 14, 29 % esquizofrènia; seguits de trastorn esquizoafectiu i trastorn bipolar I amb el 7,14 % i el 3,57 % respectivament; a més de pacients amb trastorn bipolar II, trastorn d'ansietat i trastorn depressiu. Quant a la substància que ha motivat el diagnòstic principal, se situa en primer lloc la cocaïna amb un 72,41 %, seguit de l'alcohol amb un 17,24 % i del cànnabis amb un 10,35 %.

A l'Hospital de Formentera, per la seva banda, es va iniciar l'activitat el dia 25 de juny de 2019 i des de llavors s'han atès 126 consultes, de les quals 39 ha estat primeres cites, 79 segones o successives consultes i 8 consultes telefòniques, a més d'una visita d'urgència. El Dr. Álvaro Palma es desplaça a l'Hospital de Formentera cada quinze dies i té consulta dos dimarts al mes. Fins al dia 7 de juliol de 2020 ha fet 27 visites, en les quals ha atès a 39 usuaris amb doble patologia psiquiàtrica i amb addicció.

L'experiència pionera d'aquest tipus de recurs ha portat al Servei de Psiquiatria a presentar aquestes dades en dos congressos: un de nacional, les XII Jornades d'Hospitals de Dia de l'AEN , que va tenir lloc al febrer d'aquest any a Múrcia, i un altre internacional, el 28è Congrés Europeu de Psiquiatria EPA 2020, celebrat en línia del 4 al 7 de juliol.

Per a la directora gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Carmen Santos, «disposar d'un dispositiu d'aquestes característiques per a Eivissa i Formentera ha suposat un avanç molt important en el tractament d'aquest tipus de pacients. El treball que està fent l'equip de Patologia Dual és molt destacable i arriba no només al pacient d'Eivissa, en aquest recurs pioner que ha estat l'Hospital de Dia de Patologia Dual, sinó que amb el desplaçament a l'Hospital de Formentera també ens ha permès arribar, tot i que amb consultes individualitzades, als pacients amb aquesta doble patologia psiquiàtrica i d'addiccions de la menor de les Illes Pitiüses. Estam molt satisfets de la consolidació d'aquest nou servei en aquest primer any d'activitat».

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 23/07/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]