Categoria: Estudis i projectes

Acceleració social, alienació i ressonància: els escrits d'Hartmut Rosa aplicats a la infermeria

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup d'Investigació en Cures, cronicitat i evidències en salut (CurES-IdISBa),junt amb la Universitat de les Illes Balears i la Universitat d'Ottawa, han publicat un article sobre l'acceleració social, alienació i ressonància: els escrits d'Hartmut Rosa aplicats a la infermeria.

Camelia López-Deflory i Margalida Miró Bonet, professores de la Universitat de les Illes Balears i investigadora del Grup CurES-IdISBa; han publicat l'article amb el títol "Social acceleration, alienation, and resonance: Hartmut Rosa's writings applied to nursing" a la revista Nursing Inquiry.

Aquest article vol presentar la vida i l'obra del pensador alemany Hartmut Rosa com un filòsof d'interès per la infermeria. Malgrat que el seu marc teòric roman desconegut en el camp de la infermeria, els seus conceptes clau principals proporcionen una lent filosòfica i sociològica que permet comprendre fenòmens d'estudi relacionats amb les infermeres, la professió infermera i l'atenció sanitària en general. Els conceptes d'acceleració social, d'alienació i de ressonància resulten útils, en aquest sentit, per analitzar els mecanismes de funcionament de les organitzacions de salut disposant la dimensió temporal de la modernitat al centre; per explorar les experiències que les infermeres fan del procés de cura dels pacients; així com per comprendre com les infermeres es consoliden com a agents amb capacitat de desplegar la seva agència política per a crear formes alternatives de relacionar-se amb elles mateixes, amb els altres i amb el món amb l'objectiu últim de desafiar l'ordre institucional de les organitzacions de salut quan aquest no ressona amb el seu ethos professional. En aquest article, el marc teòric d'Hartmut Rosa és proposat com una nova i inspiradora lent fenomenològica i crítica que crida a ser explorada en major profunditat per fer avançar el coneixement entorn de fenòmens que es troben a la cruïlla entre la infermeria i altres camps de coneixement.

Referència de l'article
López‐Deflory C, Perron A, Miró‐Bonet M. Social acceleration, alienation, and resonance: Hartmut Rosa’s writings applied to nursing. Nurs Inq. 2022 Sep 17. doi: 10.1111/nin.12528. PubMed PMID: 36115014.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Joan March]