Categoria: Qualitat

El Programa Pacient Actiu ja compta amb quaranta pacients que imparteixen formació entre iguals

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Programa Pacient Actiu de les Illes Balears ja compta amb quaranta pacients que imparteixen formació entre iguals des que es va posar en marxa, ara fa un any.

Els grups de formació entre iguals del Programa Pacient Actiu s’adrecen a persones que pateixen alguna malaltia crònica perquè puguin conèixer-la millor i adoptin hàbits o conductes que els puguin millorar la salut.

Els pacients actius formadors són els conductors d’aquests grups de pacients, és a dir, que hi acompleixen el rol d’educadors ensenyant els seus iguals a entendre la malaltia, a prendre decisions i a ser responsables de la salut pròpia, sempre amb el suport d’un professional sanitari.

Alguns d’aquests pacients actius van ser protagonistes de la II Jornada del Programa Pacient Actiu, que va tenir lloc divendres passat a la sala d'actes de l’Hospital Universitari Son Llàtzer i en la qual es va fer balanç i es va debatre sobre el desenvolupament del Programa amb pacients, associacions de pacients i professionals de la salut a fi d’intercanviar idees i experiències per continuar impulsant-lo. La Jornada es va poder seguir per videoconferència des dels hospitals públics de Menorca i de les Pitiüses.

A la Jornada, organitzada pel Servei de Salut de les Illes Balears i per la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca, hi van assistir la consellera de Salut, Patricia Gómez; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; el director d’Assistència Sanitària, Nacho García; la subdirectora d’Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària, Salut Mental i Malalties Poc Freqüents, Angélica Miguélez; la subdirectora assistencial d’Atenció Primària i d’Atenció a les Urgències Extrahospitalàries, Rosa Duro, i el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey, entre d’altres.

Al llarg de la Jornada es va parlar del recorregut del Programa i sobre els objectius assolits i els reptes pendents. Es van organitzar dues taules participatives sota el títol “Formació entre iguals: què ens aporta?” i “Lliçons apreses per arribar junts”, i també es va convidar el públic assistent a participar-hi i oferir el seu punt de vista. Joan Carles March Cerdà, professor de l’Escuela Andaluza de Salud Pública, va pronunciar la conferència de cloenda.

Un any de vida del Programa Pacient Actiu

El Programa Pacient Actiu es va posar en marxa fa un any i durant aquest temps s’han fet diverses accions per implantar-lo progressivament:

  • Ja compta amb quaranta pacients actius formadors, fruit de la formació impartida a tres grups de pacients i cuidadors actius durant els mesos de juny i octubre de 2017 i març de 2018.
  • Setze pacients amb diabetis han completat la formació entre iguals entre el gener i el març de 2018, al Centre de Salut Rafal Nou (Palma); i altres sis pacients de malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) també l’han completada, entre el febrer i el març de 2018, al Centre de Salut Son Rutlan (Palma).
  • Està previst iniciar un nou grup de formació entre iguals sobre diabetis a final d’aquest mes, dirigit a pacients de diferents centres de salut de Palma.
  • S’ha impartit formació a les persones de referència del Programa de cada centre de salut per mitjà d’un taller de sis hores que va tenir lloc el 24 de gener 2018, en el qual varen participar quaranta-set persones.
  • S’ha iniciat una campanya de difusió per sensibilitzar professionals, associacions de pacients i ciutadans sobre el Programa Pacient Actiu i donar-hi visibilitat per mitjà d’una presència creixent a les xarxes socials, difonent-ne fullets informatius i presentant-lo a les plataformes associatives amb la col·laboració de pacients actius formadors.
  • El Programa també té presència a Menorca i a Eivissa: a final de 2017 es va crear la Subcomissió de Pacient Actiu de Menorca i també s’ha presentat el Programa a Eivissa.

El Programa Pacient Actiu s’engloba en el Pla d’atenció a les persones amb malalties cròniques 2016-2021 del Servei de Salut, i està alineat amb l’Estratègia per a l’Abordatge de la Cronicitat del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Es va crear amb la intenció de millorar la salut i la qualitat de vida de pacients crònics i de cuidadors per mitjà de mecanismes de suport, acompanyament i formació entre iguals que els permetin adquirir més autonomia i efectivitat en les cures.

Més informació a l'Agenda d'Infosalut.

[Font: Conselleria de Salut. 04/05/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*05/05/2018 diariodemallorca.es - Cuarenta enfermos ya forman a otros con sus mismos males.

Notícies relacionades a Infosalut
*27/02/2018 - L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera engega el Programa Pacient Actiu.
*09/02/2018 - El programa Pacient Actiu inicia els tallers de diabetis i malaltia pulmonar obstructiva crònica.
*20/12/2017 - L'Àrea de Salut de Menorca organitza la I Jornada de Pacient Actiu.
*23/06/2017 - Agraïment per la seva implicació al primer grup d'onze pacients actius formadors.
*
02/06/2017 - Resum de la I Jornada Pacient Actiu de les Illes Balears.
*12/04/2017 - Inauguració de la Primera Jornada del Pacient Actiu de les Illes Balears.
*21/03/2017 - I Jornada Pacient Actiu de les Illes Balears.