Categoria: Estudis i projectes

La vida interior dels professionals de cures pal·liatives: explorant el paper de l'autocompassió

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Cures, Cronicitat i Evidències en Salut (CurES), amb membres de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i de la Universitat de les Illes Balears, han participat en la publicació d'un estudi sobre l'autocompassió, una eina tán necessària com la compassió pels altres, en els professionals de cures pal·liatives.

Noemí Sansó, investigadora de CurES de l'IdISBa, ha participat en la publicació d'un article amb el títol "Palliative Care Professionals' Inner Life: Exploring the Mediating Role of Self-Compassion in the Prediction of Compassion Satisfaction, Compassion Fatigue, Burnout and Wellbeing" a la revista Journal of Pain and Symptom Management.

Els professionals de cures pal·liatives estan exposats al patiment cada dia. Treballar en un entorn d'aquest tipus planteja amb freqüència problemes existencials, desafiaments psicològics i angoixa emocional, que poden empitjorar l'atenció compassiva. Identificar els factors que ajuden als professionals a enfrontar-se a l'exposició freqüent a qüestions relacionades amb la mortalitat, com la compassió, podria millorar la qualitat de vida i el benestar dels professionals de les cures pal·liatives i dels pacients.

L'objectiu de l'estudi és millorar la nostra comprensió dels factors associats a la vida interior dels professionals estudiant el paper de l'autocompassió com a variable mediadora entre l'autocura, la consciència i la qualitat de vida dels professionals, i quantificant l'impacte de la cura compassiva.

A través de la Societat Espanyola de Cures Pal·liatives es va realitzar una enquesta transversal online a professionals de cures pal·liatives. 296 professionals varen respondre a l'enquesta.

El model provat va mostrar un ajustament adequat  (χ2(212) = 476,688 (P < 0,001), CFI = 0,907, RMSEA = 0,066 [0,058, 0,073], i SRMR = 0,068) i les hipòtesis varen ser sostingudes. L'autocura i la consciència varen predir l'afrontament de la mort i l'autocompassió, que alhora varen predir la qualitat de vida professional. L'autocompassió va tenir el poder predictiu més gran. La qualitat de vida professional va mostrar un efecte estadísticament significatiu i positiu sobre el benestar personal, explicant més del 50% de la variància (R2 = .574; P < .001).

Per als professionals de cures pal·liatives, l'autocompassió és tan necessària com la compassió pels altres. La qualitat de vida professional i les cures compassives es troben relacionades amb el benestar dels professionals: quan els professionals tenen cura d'ells mateixos, això dóna lloc a unes cures més compassives, però també a uns professionals més sans i feliços.

Referència de l'article
Galiana L, Sansó N, Muñoz-Martínez I, Vidal-Blanco G, Oliver A, Larkin PJ. Palliative care professionals’ inner life: Exploring the mediating role of self-compassion in the prediction of compassion satisfaction, compassion fatigue, burnout and wellbeing. J Pain Symptom Manage. 2021;S0885-3924(21)00431-0. doi: 10.1016/j.jpainsymman.2021.07.004. PubMed PMID: 34271144.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
 
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Govern de les Illes Balears]