Categoria: Estudis i projectes

Experiències i coneixements de les dones sobre l'ecografia vaginal en les diferents etapes vitals

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut de les Illes Balears ha participat en la publicació d'un estudi sobre les experiències i els coneixements que les dones tenen sobre l'ecografia vaginal al llarg de les diferents etapes vitals.

Andrea Rosell Ferrís, comare del Servei de Salut de les Illes Balears, ha participat en la publicació de l'article amb el títol: "Experiencias y conocimientos de las mujeres sobre la ecografía vaginal en sus diferentes etapas vitales" a la revista Enfermería Integral.

Aquest estudi explora els coneixements i experiències de les dones en relació amb l'ecografia vaginal, segons la seva etapa del cicle vital, i enuncia les seves necessitats percebudes i les seves propostes de millora.

Es va realitzar un estudi fenomenològic a través de tres grups focals realitzats entre març i desembre de 2019 a 17 dones del Departament de Salut de La Ribera, València. Les respostes es varen transcriure literalment i, posteriorment, es varen codificar i categoritzar mitjançant el programa MAXQDA.

Les respostes varen mostrar que existeix un dèficit de coneixements sobre l'anatomia genital femenina, les patologies que diagnostica l'ecografia vaginal i el professional encarregat de realitzar-la. Les dones més joves expressen sentiments d'incertesa, nerviosisme i preocupació, mentre que les més majors són capaces de relaxar-se i tenir una experiència més positiva. Pel que fa a les necessitats, les més joves desitgen poder decidir si volen estar acompanyades, i totes sol·liciten més informació, augment del nombre de revisions, major intimitat i privacitat, i que els professionals siguin empàtics i respectuosos. Entre les propostes de millora destaquen la creació d'una consulta prèvia a la revisió ginecològica, adequar els programes de Salut Sexual i Reproductiva a les seves necessitats i fomentar la promoció de la salut.

Queda contrastat que les dones no disposen dels coneixements necessaris sobre la tècnica de l'ecografia vaginal, independentment de la seva etapa del cicle vital. Les seves percepcions són majoritàriament negatives, especialment entre les més joves.

Referència de l'article
Rosell Ferrís Andrea; López-Egea. Experiencias y conocimientos de las mujeres sobre la ecografía vaginal en sus diferentes etapas vitales. Enferm Integr. Desembre 2021; 130: 64-70.

Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Irene G. Ruiz / Hospital can misses paritorio maternidad / CC BY 2.0]