Categoria: Ajudes

La Fundació La Marató de TV3 finança un projecte del grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la UIB

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la Universitat de les Illes Balears (UIB), que forma part de l'Institut d'Investigació Sanitària de Palma (IdISPa) i de CIBERobn (Institut de Salut Carlos III), ha obtingut 199.375 euros de la Fundació La Marató de TV3 per finançar el projecte de recerca "Prevenció i reversió de la malaltia de fetge gras no alcohòlic (NAFLD) entre pacients obesos mitjançant intervenció nutricional i d'activitat física personalitzada".

El projecte guardonat està dirigit pel doctor Josep Antoni Tur Marí, catedràtic de Fisiologia adscrit al Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la UIB, i entre l'equip investigador hi figuren professors i investigadors del grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu, facultatius de l'Hospital Son Llàtzer, de l'Hospital de Manacor i de l'Hospital Universitari Son Espases, a més de professors i investigadors de la Universitat de Navarra.

L'estudi s'emmarca en la promoció de la salut i els estils de vida i, específicament, en les alteracions hepàtiques lligades a l'obesitat. La malaltia de fetge gras no alcohòlic (d'ara endavant, NAFLD) és actualment la causa més comuna de malaltia hepàtica en el món occidental. Aquesta patologia afecta un 30 % de la població, amb una prevalença del 57 % al 98 % entre els obesos i del 69 % entre els diabètics.

Actualment, no hi ha tractaments farmacològics efectius en la NAFLD i no s'han definit tractaments nutricionals ni biomarcadors d'aquesta malaltia. Per això, el projecte durà a terme una intervenció nutricional personalitzada, plena de components bioactius antioxidants i antiinflamatoris, i una promoció de l'activitat física, de base terapèutica positiva coneguda, amb l'objectiu de prevenir i revertir la NAFLD entre pacients obesos. Aquesta estratègia es compararà amb pacients que segueixen estratègies convencionals d'acord amb l'Associació Americana per a l'Estudi de les Malalties Hepàtiques i també amb l'estratègia RESMENA.

També es vol identificar biomarcadors que facilitin el diagnòstic precoç d'aquesta malaltia, fet que també contribuirà a disminuir el fetge gras no alcohòlic en els pacients obesos.

Per tant, l'objectiu general d'aquest projecte serà conèixer la influència de les estratègies de nutrició i activitat física en pacients obesos amb NAFLD, contribuir al seu tractament integral, reduint la càrrega sanitària, i avançar en el diagnòstic precoç.

En aquest enllaç podeu consultar tots els projectes finançats a l'edició 2015 de La Marató, dedicada a la diabetis i l'obesitat.

[Font: Universitat de les Illes Balears. 03/11/2016]

[Foto: UIB]

Notícies relacionades a Infosalut
*23/08/2018 - Catalina M. Mascaró ha obtingut la més alta qualificació de les beques FPU de l'àrea de Medicina Clínica i Epidemiologia.
*21/10/2016 - El grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la UIB ha rebut tres premis de recerca.