Categoria: Premis

La UCI Neonatal de Son Espases, millor projecte d'humanització de l'assistència sanitària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Fundación Ad Qualitatem ha atorgat el premi al millor projecte de la categoria "Humanització de l'assistència sanitària" a un programa de la Unitat de Cures Intensives (UCI) Neonatal de l'Hospital Universitari Son Espases.

El supervisor de la UCI Neonatal i impulsor d'aquest programa, Juan Carlos Berdeal, ha recollit el premi acompanyat per la directora gerent de Son Espases, María Dolores Acón.

Implantat l'any 2014, aquest programa pretén reduir l'estrès que pateixen els pares quan ingressen els fills —majoritàriament prematurs— a la UCI. A partir d'una enquesta voluntària feta als pares al cap de 24 hores de l'ingrés de l'infant a la UCI Neonatal i tot just després de visitar-lo per primer cop s'havia constatat tot un conjunt de factors d'estrès per als pares, com ara veure les agulles i els tubs als quals està connectat l'infant, la incapacitat de protegir-lo del dolor o el renou provocat per les alarmes dels dispositius. Basant-se en aquests resultats, el supervisor d'infermeria de la UCI Neonatal va posar en marxa diverses accions de reforç positiu per fomentar el vincle entre pares i fills. 

Analitzats els resultats de l'enquesta, es va iniciar una intervenció per minimitzar el nivell d'estrès generat per l'estructura física i l'ambient propi d'una UCI: es va decidir fer visites prenatals guiades a la UCI amb els futurs pares per fomentar una primera presa de contacte amb la UCI i amb un medi desconegut en una situació emocionalment més controlada que un cop nascut l'infant. Durant la visita, amb un guió establert, es dona informació als pares sobre en què consisteix una UCI neonatal i què significa tenir un fill en aquesta unitat i es responen els dubtes i les pors que els pares puguin tenir. Aquests també tenen la oportunitat d'interaccionar amb altres pares que estan en la mateixa situació i amb el personal que hi fa feina. Els resultats qualitatius són plenament satisfactoris.

[Fonts: Servei de Salut de les Illes Balears. 26/11/2017  - Hospital Universitari Son Espases. 27/01/2017  - Conselleria de Salut. 31/01/2017]

[Foto: IB-Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*22/11/2017 - La UCI Neonatal de Son Espases ha atès enguany més de 250 infants prematurs.
*03/02/2017 - Un projecte d'infermeria destinat a infants oncològics ha estat finalista dels premis Ad Qualitatem.

Què en diu la premsa
*19/07/2017 Diario de Mallorca - La imagen Premio por humanizar la UCI pediátrica.
*01/02/2017 diariobalear.es - Salud felicita a dos enfermeros premiados por su tarea en humanización e innovación.
*31/01/2017 gentedigital.es - Dos enfermeros de Son Espases, galardonados en la tercera edición de los premios Ad Qualitatem.
*27/01/2017 Diario de Mallorca - Un programa de la UCI Neonatal de Son Espases, mejor proyecto de humanización.
*27/01/2017 mallorcaconfidencial.com - La UCI Neonatal de Son Espases recibe un premio a la asistencia sanitaria.
*Juan Carlos Berdeal: “Las madres deben ver al bebé prematuro antes de llevarlo a la UCI”.
*Este es el enfermero más 'humano' de España.