Categoria: Premis

Lliurament de premis a la III Jornada de Salut de les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut va celebrar la III Jornada de Salut de les Illes Balears, una gala que té com a objectiu reconèixer projectes i iniciatives diferencials dels professionals en diverses àrees. L'acte, encapçalat per la presidenta del Govern, Francina Armengol, es va dur a terme al Teatre Principal de Palma i va comptar amb la participació d'equips de totes les illes i dels sectors públic i privat.

Durant la gala, es van atorgar premis a més de 80 projectes individuals i col·lectius. Aquests han estat agrupats en cinc àrees que es consideren essencials i transversals per a tots els col·lectius que treballen en salut de manera individualitzada o comunitària, ja sigui en hospitals i centres de salut o en altres dependències tècniques i de planificació.

CATEGORIES PREMIADES

Bones pràctiques, ètica i excel·lència

S'han premiat 30 projectes, entre els quals es troben:

  • El projecte Polimed, de revisió del tractament a la persona major polimedicada, de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera.
  • La implantació de la tècnica SentiMag, de biòpsia del Gangli Sentinella, de la Unitat de Mama de l'Àrea de Salut de Menorca.
  • El control de la tuberculosis a les Illes Balears, de la Unitat d'Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació.

Formació dirigida als professionals i als usuaris, particularment infants i famílies

Han estat premiat 7 projectes, entre els quals es destaquen:

  • El taller "Maniobres per salvar vides" que el 061 de Menorca ha realitzat amb alumnes de centres escolars.
  • L'Hospital Joan March ha estat reconegut per la tasca que fa per donar a conèixer les cures pal·liatives en diferents àmbits.

Promoció d'una assistència més amable i humana i també una atenció més accesible

S'han reconegut 17 iniciatives, una mostra de les quals són els projectes següents:

  • "La visita prenatal de reducció d'estrés parental", de la Unitat de Cures Intermèdies Neonatals de l'Hospital Universitari Son Espases.
  • "Cuidar en l'àrea quirúrgica més enllà de la tècnica i la seguretat", de l'Hospital Sant Joan de Déu.
  • "Sala de rehabilitació infantil", de l'Hospital Son Llàtzer.

Feina coordinada entre equips i nivells assistencials i per la promoció de la sostenibilitat

En aquesta categoría s'han premiat 11 projectes, entre els quals destaca la feina feta per:

  • La Direcció General de Planificació, Avaluació i Farmàcia, pel projecte multidisciplinar d'atenció farmacèutica a pacients amb esclerosi múltiple.
  • El 061 i l'Hospital Universitari Son Espases per recuperar, traslladar i reimplantar el braç d'un jove accidentat a Formentera.
  • L'Hospital Joan March, pel projecte "Moixets de bata blanca", de control de la colònia felina.

Finalment, s'ha premiat la tasca ingent que el 2016 van dur a  terme 21 equips en investigació i en la implantació d'iniciatives innovadores. Algunes de les quals han estat:

  • La creació del comitè d'ètica assistencial d'Atenció Primària de Mallorca.
  • El Servei de Sistemes d'informació i l'Àrea de projectes infermers de l'Hospital d'Inca.
  • L'excel·lència investigadora del grup de recerca "Resistència antibiòtica i patògena de les infeccions microbianes" de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa).

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha destacat la feina extraordinària dels col·lectius que treballen en el camp de la salut i ha afegit que "d'aquesta manera, amb la implicació directa i decidida dels professionals i el compromís de les administracions, consolidarem un sistema de salut universal, gratuït, excel·lent, i, sobre tot, un sistema al servei de les persones".

Així mateix, ha recalcat que la promoció de la salut abasta no només les accions dirigides a reforçar les habilitats bàsiques per a la vida i les capacitats dels individus, sinó també "les accions per influir en les condicions socials i econòmiques subjacents i en els entorns físics que influeixen en la salut". Per això, ha insistit, "invertir en la millora de la salut ha de ser un objectiu compartit per les diferents administracions i per la població".

[Fonts: Presidència de Govern. 15/05/2017 - IdISBa. 19/05/2017 - Hospital de Manacor. 16/05/2017]

[Fotos: Presidència de Govern]