Categoria: Premis

L'Institut d'Investigació i Desenvolupament Social de Malalties Poc Freqüents premia la gestió sanitària de les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha rebut el guardó MPF al “Millor gestor sanitari” de 2017, atorgat per l'Institut d'Investigació i Desenvolupament Social de Malalties Poc Freqüents (INDEPF).

Es tracta d’un premi amb què aquesta entitat sense ànim de lucre reconeix la contribució del sistema públic de salut de les Illes Balears a la millora de la qualitat de vida de les persones amb malalties poc freqüents (MPF), així com la qualificació dels seus serveis sanitaris i el foment a la recerca en aquest àmbit.

Aquest guardó reconeix les mesures implementades per millorar l'atenció dels malalts crònics i, en especial, de les prop de 15 mil persones que pateixen alguna d’aquestes malalties minoritàries a les Illes Balears.

La consellera ha destacat que actualment hi ha en marxa un projecte pilot per a la millora d'accés al diagnòstic genètic de persones i famílies afectades per malalties poc freqüents, i des que es va engegar el Programa de Diagnòstic Genètic Preimplantacional, el desembre de 2015, ja han nascut 3 infants a Balears sense l'herència genètica de la malaltia dels seus progenitors.

Així mateix, i com a part de l'Estratègia d'atenció a la cronicitat, es fa feina per millorar la coordinació de tots els professionals i de tots els nivells assistencials a fi d'oferir als pacients una atenció integral i multidisciplinària, més segura i eficaç.

El Servei de Salut de les Illes Balears ha incorporat la figura de la infermera gestora de casos per coordinar tots els recursos que requereix aquest tipus de pacient, facilitar-ne l’accés als serveis sanitaris i garantir una continuïtat assistencial adequada.

D'altra banda, Gómez també ha destacat el protocol que han desenvolupat les conselleries de Salut i d’Educació per facilitar una escolarització normalitzada i inclusiva a tots els alumnes que necessiten una atenció personalitzada de caràcter sanitari. En aquest procés estan implicats molts professionals sanitaris, professionals dels centres educatius i, sens dubte, les famílies i els alumnes.

Finalment, la consellera ha fet una menció especial a les línies d'investigació relacionades amb les malalties poc freqüents que du a terme l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa). L’IdISBa disposa d’un grup específic d'investigació en genètica clínica i malalties poc freqüents, un grup de genòmica de la salut que treballa amb cardiopaties congènites, així com línies d'investigació en la malaltia d'Andrade, en fibrosi quística i immunodeficiències primàries.

[Font: Conselleria de Salut. 03/12/2017]

[Foto: Max Pixel / Lab Bio Laboratory Researcher Service / CC BYND 2.0]