Categoria: Premis

El BSTIB rep dos guardons de la Societat Espanyola de Transfusió Sanguínia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB) ha estat premiat per la Societat Espanyola de Transfusió Sanguínia i Teràpia Cel·lular (SETS) a la seu del 30 Congrés de Medicina Transfusional a Madrid. Els guardons responen a les categories de millor treball en l'àrea de pràctica transfusional i millor iniciativa en promoció de la donació.

Els dos premis reconeixen l'esforç que el personal del BSTIB duu a terme tant en el camp de la recerca com en el de la difusió. L'esdeveniment es va celebrar del 6 al 8 de juny de 2019.

El títol del primer treball és "Experiència de 5 anys en l'ús transfusional i la seguretat de les plaquetes tractades amb riboflavina i llum ultraviolada en la població pediàtrica". La recerca ha estat desenvolupada per la subdirectora del BSTIB, la doctora Teresa Jiménez-Marco; l'hematòloga de Son Espases Marta Garcia-Recio i el director del BSTIB, el doctor Enrique Girona-Llobera.

L'objectiu era investigar l'eficàcia i seguretat de la transfusió de plaquetes tractades amb la tecnologia de reducció de patògens ―basada en riboflavina i llum ultraviolada―, en nins. Els resultats han revelat que aquestes transfusions són segures per a la població pediàtrica, inclòs el període neonatal. És un factor a tenir en compte a l'hora de decidir si s'implementa o no aquesta tecnologia per a l'elaboració de components sanguinis destinats a nins.

El premi a la millor iniciativa, en la categoria nacional, ha estat per a la Primera campanya estatal de donació de sang en les universitats espanyoles, #Repte5mil. Van participar en el seu desenvolupament: Eva Petra Gómez Sjunnesson, Maria Vanrell Mora, Toni Martorell Carbonell, Patricia Mota Domenge, Ismael Gutiérrez Fernández i Enrique Girona-Llobera, del BSTIB; Rocío Garnacho del departament de Dret Privat de la Universitat de les Illes Balears (UIB); i Antoni Aguiló Pons, Aina Riera-Sampol i Patricia Molina, del vicerectorat del Campus, Cooperació i Universitat Saludable de la UIB.

La campanya tenia per objectiu servir com a resposta a la baixada de donacions en la població jove. Va néixer del projecte Repte 500 en la UIB i va comptar amb la col·laboració de 25 universitats espanyoles. En la seva primera edició es van aconseguir 3000 donacions. El repte es va comunicar mitjançant material divulgatiu i xarxes socials. Es va concloure que una campanya conjunta i coordinada ofereix un gran potencial de difusió i captació. Hi haurà una segona edició el pròxim 8 d'octubre de 2019, en la qual s'espera ampliar el nombre d'universitats participants.

Cal destacar que els treballs guardonats van ser elegits mitjançant votació pels membres de la SETS.

A més de les comunicacions premiades, el BSTIB va presentar dos treballs més:

  • Taller de promoció i comunicació: "Xarxes socials: aliades o enemigues"; presentat per Eva P. Gómez Sjunnesson, del BSTIB, i Juan Antonio Crespo Molina, de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid.
  • Comunicació pòster: Cada enquesta, un regal; presentat per Eva P. Gómez Sjunnesson, N. Serra, Teresa Jiménez-Marco i Enrique Girona-Llobera, del BSTIB.

[Font: Banc de Sang i Teixits Illes Balears. 11/06/2019

[Foto: Infosalut / Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears / CC0 1.0 Universal]

Què en diu la premsa
*11/06/2019 gentedigital.es - El Bstib recibe dos galardones de la Sociedad Española de Transfusión Sanguínea.
*11/06/2019 diariodemallorca.es - El Banc de Sang recibe dos galardones de la Sociedad Española de Transfusión Sanguínea.