Categoria: Qualitat

La Unitat d’Esclerosi Múltiple de Son Espases atén quaranta casos nous l’any

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’Hospital Universitari Son Espases, que depèn del Servei de Neurologia, atén cada any quaranta casos nous.

Es tracta d’una malaltia crònica degenerativa que afecta el sistema nerviós central, té causes immunològiques i afecta cent persones de cada cent mil. Les que la pateixen solen tenir entre 20 anys i 40 i són persones que estan predisposades a patir-la a causa d’elements genètics, sobre els quals actuen factors ambientals diversos, com ara la falta de vitamina D, el tabaquisme, l’obesitat infantil o la mononucleosi infecciosa (causada pel virus d’Epstein-Barr).

Els símptomes principals de l’esclerosi múltiple són la pèrdua de l’agudesa visual, la visió doble, l’alteració de la sensibilitat d’alguna part del cos, problemes de control de l’esfínter urinari, cansament i debilitat de les extremitats, marejos, problemes de la parla, problemes cognitius (com la falta de concentració) i la dificultat per caminar o coordinar moviments, etc. Els símptomes s’agrupen en forma de brots, amb recuperació completa o parcial.

Quan un pacient és derivat a la Unitat d’Esclerosi Múltiple de Son Espases, que atén entre 600 i 625 pacients, li fan una bateria d’analítiques i una ressonància magnètica del cervell i de la medul·la per detectar-hi lesions. Si es confirma que el pacient pateix la malaltia, li fan una punció lumbar i s’estableixen el diagnòstic i els tractaments. En menys d’un mes, el Servei de Radiologia li fa una ressonància magnètica si el pacient és ambulatori. La ressonància no és només una exploració fonamental per diagnosticar la malaltia, sinó també per fer-ne el seguiment a fi d’avaluar l’eficàcia dels tractaments.

Un equip multidisciplinari s’encarrega d’atendre aquests pacients, coordinat pels professionals del Servei de Neurologia i en el qual participen especialistes d’Immunologia, Medicina Preventiva, Urologia, Neurooftalmologia, Psicologia, Radiologia i Rehabilitació, a més de personal d’infermeria de l’Hospital de Dia i dels gabinets de Neurologia.

L’abordatge terapèutic de la malaltia inclou diversos aspectes: tractament dels brots amb corticoides intravenosos, tractament modificador de la malaltia amb fàrmacs per reduir la freqüència dels brots i millorar la discapacitat, i tractament simptomàtic amb controls farmacològics per supervisar alguns aspectes de la malaltia, com ara l’astènia.

En els darrers anys s’han produït grans avenços terapèutics que han permès millorar la qualitat de vida dels pacients d’esclerosi múltiple i reduir el risc de patir discapacitats, ja que s’han dissenyat nombrosos fàrmacs (d’administració oral, intramuscular i intravenosa) que han millorat l’eficàcia dels tractaments, alguns dels quals requereixen ser administrats a l’Hospital de Dia i monitorats en tot moment pel personal d’infermeria i pel neuròleg per tal de prevenir-ne i controlar-ne els possibles efectes secundaris.

El diagnòstic precoç és un factor clau en l’abordatge de l’esclerosi múltiple, ja que aplicar els nous tractaments des que es presenten els primers símptomes ajuda a millorar el procés a llarg termini. També és molt important fer una rehabilitació correcta per millorar les discapacitats.

La Unitat d’Esclerosi Múltiple de Son Espases participa en assajos clínics multicèntrics, que són fonamentals per a la recerca de nous tractaments. També col·labora amb l’Associació Balear d’Esclerosi Múltiple (ABDEM), que ofereix serveis com ara el suport psicològic continuat i rehabilitació física, cognitiva i neuropsicològica.

[Font: Hospital Universitari Son Espases. 04/01/2018]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]