Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut Pública renova el seu compromís amb el dret a l’educació sexual

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El passat dia 4 de setembre, Dia Mundial de la Salut Sexual, la Conselleria de Salut i Consum es va adherir al lema de l’Associació Mundial per a la Salut Sexual “Educació sexual per a tothom: un pont cap a la salut sexual”. Per facilitar l’accés a aquesta educació als més joves, la Direcció General de Salut Pública i Participació ha impulsat el programa “Amb tots els sentits”, que ja està en marxa a diversos centres educatius, i enguany, com a novetat, ha editat un fullet informatiu sobre el sèxting (enviament de texts, imatges o arxius de veu de contingut sexual a través de dispositius electrònics).

Enguany, la commemoració d’aquest dia va dedicada a destacar la importància de l’educació sexual i que es faci de forma científicament correcta i completa, adaptada a cada etapa de la vida, basada en els drets humans, en els principis ètics de les relacions, en la igualtat de gènere i en una visió positiva de la sexualitat i el plaer. Cal ressaltar que l’educació sexual és un dret reconegut internacionalment i així també ho estableix la Llei orgànica de salut sexual i reproductiva.

La Direcció General de Salut Pública i Participació, per tal de facilitar que l’educació en afectivitat i sexualitat sigui accessible a tots els infants i joves de la nostra comunitat autònoma, des del curs 2017-2018, ofereix als centres educatius de les Illes Balear, el programa “Amb tots els sentits”, adreçat a l’etapa d’educació secundària obligatòria.

L’objectiu és preparar els nins, les nines i el jovent mitjançant l’accés a coneixements, habilitats, actituds i valors que els serveixin com a factors de protecció per viure la seva sexualitat amb dignitat, plaer, satisfacció i respecte cap a ells mateixos i cap a les altres persones.

El programa “Amb tots els sentits” s’amplia cada any amb nous materials. Enguany s’ha editat el fullet SÈXTING, que se suma als que ja hi havia disponibles sobre VIH, infeccions de transmissió sexual i anticoncepció. El fullet adverteix dels riscs d’assetjament i xantatge sexual que suposa aquesta pràctica, ofereix recomanacions per preservar la intimitat (com per exemple no mostrar la cara, tatuatges, mascotes ni res que pugui identificar la persona) i dona indicacions sobre què cal fer i on s’ha de telefonar en cas d’assetjament.

També s’estan elaborant noves eines per dinamitzar les sessions educatives i per avaluar els coneixements de l’alumnat, així com per valorar la satisfacció amb el programa, tant del professorat com de l’alumnat. Actualment està en procés d’elaboració la part del programa corresponent a educació infantil i educació primària. El llibre de consulta per al professorat s’editarà al llarg d’aquest curs 2019-2020.

El curs 2017-2018 setanta-cinc centres educatius, centres sanitaris i ajuntaments varen demanar el programa i es va rebre una dotzena de formularis d’implementació de les sessions. Dels formularis es desprèn que la satisfacció dels professors amb el material del programa i dels alumnes amb el contingut va ser molt alta.

La web de salut sexual permet accedir a tots els materials i també ofereix informació sobre sexualitat per a totes les etapes de la vida, des de la infància fins a la maduresa i la vellesa.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 04/09/2019]

[Foto: Katie Salerno / Love people / CC-by-sa-2.0]