Categoria: Farmacoterapèutica

Més de 2.500 persones de les Illes Balears han superat l’hepatitis C gràcies als nous tractaments

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A les Illes Balears, més de 2.500 persones han superat l’hepatitis C gràcies als nous tractaments que va incorporar el Servei de Salut a la seva cartera de prestacions l’any 2015, fàrmacs de darrera generació que ofereixen una taxa de curació IDdel 99 %.

D’aquí a un parell de setmanes aquesta xifra s’incrementarà amb 200 persones més que en aquests moments són tractades amb aquests fàrmacs i que quan acabin el tractament hauran superat la malaltia. Concretament, són 2.739 les persones que ja han accedit a aquests nous tractaments a la nostra comunitat.

Així ho va anunciar la consellera de Salut, Patricia Gómez, a l’Hospital Universitari Son Espases, durant la visita a una de les taules informatives que es van instal·lar amb motiu del Dia Mundial contra l’Hepatitis C, que es va commemorar el 28 de juliol.

La consellera va explicar que aquests medicaments ja han curat 110.000 persones arreu de l'estat i que ens permetran assolir l’objectiu que fixa l’Organització Mundial de la Salut (OMS) d’un món sense hepatitis C abans de l'any 2030 i amb totes les presons lliures d’afectats d'aquest virus el 2021. “Suposa una gran satisfacció per a tot el sector sanitari poder dir que l’hepatitis C passarà a la història. Una malaltia que va ser descoberta fa 25 anys i que, avui, podem afirmar que gràcies a aquests tractaments serà eradicada”, va assenyalar Patricia Gómez.

L’hepatitis C és una malaltia infecciosa silenciosa. S’estima que fins en un 40 % dels casos es desconeix el factor de risc de transmissió i, per aquest motiu, moltes persones poden haver estat infectades i no tenir-ne constància.

Actualment, el Ministeri de Sanitat du a terme un estudi de prevalença sobre aquesta malaltia, que ens permetrà conèixer el nombre estimat de persones que podrien estar infectades sense saber-ho, atès que aquesta malaltia no presenta símptomes fins que no està en un estadi avançat.

El virus de l'hepatitis C (VHC) causa infecció aguda i crònica. El període d'incubació pot variar de dues setmanes a sis mesos.

En general, la infecció aguda no presenta símptomes i en rares ocasions, o en cap, s'associa a una malaltia potencialment mortal.

Les persones amb simptomatologia aguda poden presentar febre, cansament, inapetència, nàusees, vòmits, dolor abdominal, orines fosques, femta clara, dolors articulars i icterícia (coloració groguenca de la pell i els ulls).

Aproximadament un 15-45 % de les persones infectades elimina el virus espontàniament en un termini de sis mesos, sense necessitat de cap tractament.

El 60-80 % restant desenvoluparà una infecció crònica, i en aquests casos el risc de cirrosi hepàtica als 20 anys és del 15-30 %.

El virus de l'hepatitis C es transmet per la sang. També es pot transmetre per via sexual i passar de la mare infectada al seu fill, encara que aquestes formes de transmissió són menys freqüents.

L'hepatitis C no es transmet a través de la llet materna, els aliments o l’aigua, ni per contacte ocasional, per exemple abraçades, besades i menjars o begudes compartides amb una persona infectada.

[Font: Conselleria de Salut. 28/07/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*
30/07/2018 actasanitaria.com - Más de 2.500 personas superaron la hepatitis C en Baleares gracias a los nuevos tratamientos.

Notícies relacionades a Infosalut
*04/03/2016 - Pacients d'Hepatitis C tractats amb medicaments d'última generació a Espanya.
*30/07/2015 - Enguany uns 18.000 pacients han rebut els nous tractaments contra l'Hepatitis C a Espanya.
*01/04/2015 - S'ha donat el vistiplau definitiu al Pla Estratègic per a l'Abordatge de l'Hepatitis C.
*11/03/2015 - S'ha acordat un Pla de Finançament sobre els nous antivirals per als pacients amb hepatits C.
*03/03/2015 - Els pacients amb hepatits C rebran tractament amb els nous medicaments
*16/02/2015 - Uns 4.500 pacients han començat el tractament amb nous fàrmacs per a l'hepatitis C
*08/01/2015 - Sanitat trasllada a les comunitats autònomes el seu compromís sobre els medicaments de l'hepatitis C.
*30/09/2014 - El Ministeri de Sanitat ha comunicat que s'ha arribat a un principi d'acord per incloure en el sistema públic un fàrmac contra l'hepatitis C.