Categoria: Farmacovigilància

Risc de Leucoencefalopatia Multifocal Progressiva relacionat amb el Tysabri®

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut, a través de la Direcció General de Planificació, Avaluació i Farmàcia, ha informat que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha emès una comunicació sobre noves recomanacions per minimitzar el risc de Leucoencefalopatia Multifocal Progressiva (LMP) associat al tractament amb natalizumab (Tysabri®). Aquesta informació s'ha avaluat pel Comitè per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància (PRAC) que ha recomanat noves mesures orientades a la detecció precoç de la LMP amb l'objectiu de millorar el seu pronòstic.

Així mateix, aquestes recomanacions s'incorporaran al prospecte i a la fitxa tècnica del medicament.

El Tysabri® és un medicament que conté natalizumab, que s'empra com a modificador de la malaltia en monoteràpia, en l'esclerosi múltiple remitent recidivant (EMRR) molt activa en grups seleccionats de pacients. El seu ús es relaciona amb l'augment del risc de desenvolupar la LMP.

La Leucoencefalopatia Multifocal Progressiva (LMP) és una malaltia desmielinizant, rara i greu, causada pel virus de John Cunningham (JC). Entre altres aspectes, resulta determinant el diagnòstic precoç i tractament primerenc.

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) recomana als professionals sanitaris que, en els pacients d'alt risc de desenvolupament d'aquesta malaltia, es realitzi una avaluació detallada cas per cas.

A l'apartat de notes informatives del web de l'AEMPS es pot ampliar la informació següent:

  • Pautes a seguir per als professionals sanitaris: abans, durant i després de realitzar el tractament.
  • Mesures de prevenció de riscos específics per a medicaments concrets.
  • Directori de centres autonòmics del Sistema Espanyol de Farmacovigilància, perquè es puguin notificar les sospites de reaccions adverses.

Aquestes recomanacions seran valorarades per les autoritats competents en el tema.

[Font: Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. 12/02/2016]

[Foto: radswiki / Progressive multifocal leukoencephalopathy / CC-by-sa-2.0]