Categoria: Farmacovigilància

Importància de les condicions d'ús autoritzades del fentanil d'alliberament immediat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut, a través de la Direcció General de Planificació, Avaluació i Farmàcia, comunica que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha elaborat un informe sobre el fentanil d'alliberament immediat, en el qual manifesta la importància de respectar les condicions d'ús autoritzades per minimitzar el risc d'abús i/o dependència amb els medicaments que contenen aquest fàrmac.

El fentanil és un fàrmac analgèsic opioide. Els medicaments que el contenen estan indicats per al tractament del dolor irruptiu oncològic en adults, que ja estan rebent de forma crònica un altre tractament de manteniment amb opioides.

L'AEMPS ha detectat un augment de l'ús de les presentacions de fentanil d'alliberament immediat i molts d'aquests tractaments no compleixen les condicions d'ús autoritzades per a aquests medicaments, de manera que impliquen un risc d'abús i dependència per als pacients.

L'AEMPS recomana als professionals sanitaris:

  • Respectar les condicions d'autorització de les formes de fentanil d'alliberament immediat. La indicació autoritzada és el dolor irruptiu d'origen oncològic tractat amb un analgèsic opioide de base.
  • Valorar la necessitat del tractament i l'ús d'altres alternatives terapèutiques en pacients que ja estiguin en tractament amb fentanil d'alliberament immediat per dolor no oncològic.

Per a més informació, podeu consultar la pàgina web de l'AEMPS.

És important notificar totes les sospites de reaccions adverses a través del formulari electrònic disponible en aquesta pàgina web.

[Font: Conselleria de Salut. 20/02/2018]

[Foto: Ben Mills / Fentanyl-xtal-3D-vdW / CC BYND 2.0]