Categoria: Farmacovigilància

Recomanacions sobre els retinoides (acitretina, alitretinoïna, isotretinoïna)

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut, a través de la Direcció General de Planificació, Avaluació i Farmàcia, comunica que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha fet públiques les recomanacions del Comitè per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància Europeu (PRAC) sobre els retinoides (acitretina, alitretinoïna, isotretinoïna).

Després de la revisió de la informació disponible sobre el risc de malformacions congènites i les dades dels seus programes de prevenció d'embarassos establerts en els països de la Unió Europea (UE), així com de la informació sobre el risc de trastorns neuropsiquiàtrics, el PRAC ha recomanat la modificació i harmonització d'aquests programes a la UE, i l'actualització de la informació dels trastorns neuropsiquiàtrics a la fitxa tècnica i prospecte dels retinoides administrats per via oral.

Els retinoides, derivats de la vitamina A, estan indicats especialment en el tractament de les malalties dermatològiques. A Espanya es comercialitzen diferents medicaments d'administració oral que contenen acitretina, alitretinoïna i isotretinoïna i d'administració tòpica amb tazarotè.

L'AEMPS recomana als professionals sanitaris:

  • Extremar les precaucions per evitar l'exposició de retinoides durant l'embaràs, complint les condicions d'ús autoritzades, segons les fitxes tècniques d'aquests fàrmacs.
  • Vigilar la possible aparició en els pacients en tractament de símptomes o signes d'alteracions neuropsiquiàtriques, com ara canvis d'humor o de comportament, en particular en pacients amb antecedents de depressió.

Per a més informació, podeu consultar la pàgina web de l'AEMPS (Correcció d'errors. 19/03/2018)

És important notificar totes les sospites de reacciones adverses a través d’aquest formulari electrònic.

[Font: Conselleria de Salut. 06/03/2017

[Foto: Barn Images / CC0 1.0 Universal]