Categoria: Farmacovigilància

Noves restriccions d'ús de quinolones i fluoroquinolones d'administració sistèmica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut, a través de la Direcció General de Planificació, Avaluació i Farmàcia, comunica que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha fet pública una nota informativa, adreçada als professionals sanitaris, amb les noves restriccions d'ús de quinolones i fluoroquinolones d'administració sistèmica.

Les quinolones i fluoroquinolones són antibiòtics sintètics utilitzats per al tractament d'un ampli espectre d'infeccions bacterianes, entre les quals s'inclouen infeccions de les vies urinàries i respiratòries, de l'aparell genital i gastrointestinal, així com infeccions cutànies, òssies i articulars.

El Comitè per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància Europeu (PRAC) ha avaluat l'impacte de les reaccions adverses musculoesquelètiques i del sistema nerviós, incapacitants, de durada prolongada, i potencialment irreversibles, i s'ha observat que afecten totes les quinolones i fluoroquinolones, i constitueixen un efecte de classe.

Per tant, es recomana als professionals sanitaris que:

- No utilitzin quinolones o fluroquinolones en infeccions lleus o autolimitades, tret que no es puguin emprar altres antibiòtics recomanats.

- Indiquin als pacients que interrompin el tractament amb aquest tipus d'antibiòtics i que vagin al metge, en cas que apareguin símptomes relacionats amb les reaccions adverses descrites.

- Tenguin present que els pacients d'edat avançada, trasplantats o en tractament amb corticoides presenten un major risc de patir lesions tendinoses després de l'administració de quinolones i fluoroquinolones.

Per a més informació, podeu consultar la pàgina web de l'AEMPS.

És important notificar les sospites de reaccions adverses a través del formulari electrònic disponible en aquesta pàgina web.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Planificació, Avaluació i Farmàcia. 11/10/2018]

[Foto: Quinolone / Reubot (talk) / CC BY­ND 2.0 ]