Categoria: Ordenació farmacèutica

L’IB-Salut modifica l’aportació farmacéutica dels pensionistes

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha anunciat que a partir de dia 1 de desembre, els pensionistes de les Illes Balears deixaran de pagar per damunt dels límits d'aportació farmacèutica» establerts pel Reial decret 16/2012.

Des que entrà en vigor, les persones pensionistes varen perdre la gratuïtat dels medicaments, perquè havien d'abonar un percentatge del preu de venda al públic de les medicines, amb un límit mensual establert en funció de la seva renda.

Armengol, que, prèviament a la reunió relativa a la modificació del sistema de recepta electrònica, ha mantingut una trobada amb entitats i col·legis professionals, ha explicat que el Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut), ha modificat ara el sistema d'aportació farmacèutica «per evitar que els pensionistes de les Illes Balears hagin de seguir abonant pels medicaments més enllà de la quantitat màxima exigida» pel Govern central, que suposa entre 8,23 € i 61,75 € mensuals, segons el seu nivell de renda.

Actualment, els pensionistes que cobren una renda inferior a 18.000 € anuals tenen un límit màxim d'aportació de 8,23 € al mes; els que cobren entre 18.000 € i 100.000 €, de 18,52 € al mes, i, finalment, els que tenen una renda superior a 100.000 €, de 61,75 € al mes.

La modificació del sistema de recepta electrònica, que entra en vigor, beneficia 203.772 ciutadans de les Illes Balears i ha estat possible gràcies a la col·laboració del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, que ha impulsat la integració del nou sistema en els programes de gestió de les oficines de farmàcia de les Illes.

El sistema de recepta electrònica (RELE) comptabilitzarà a partir d'ara les aportacions de les dispensacions que es facin a les oficines de farmàcia i calcularà els saldos dels usuaris, fins que la despesa assoleixi el límit mensual establert. A partir d'aquest moment, els pensionistes ja no hauran de pagar més. Aquesta quantitat, una vegada superat el seu límit d'aportació, serà abonada pel Govern directament a les farmàcies.

Fins ara, el Servei de Salut bimestralment feia el reemborsament a tots aquells usuaris que tenien acumulades quantitats superiors a 10 € —el mínim establert per iniciar el procediment de pagament— en el mateix compte bancari en el qual s'ingressa la pensió. En els casos de quantitats inferiors, aquestes s'anaven acumulant pendents de reemborsar fins a arribar al mínim establert. Respecte a les quantitats pendents de reemborsar anteriors a l'1 de desembre, el Servei de Salut preveu que el darrer pagament es faci efectiu el mes d'abril de 2017.

Des de l'any 2012, quan va entrar en vigor el decret estatal, i fins el 2015, el Govern ha abonat als pensionistes 10.614.519,57 €.

A la reunió relativa a la modificació del sistema de recepta electrònica, que ha tingut lloc al Consolat de Mar, hi han assistit, entre d'altres, la consellera de Salut, Patricia Gómez; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; el director general de Farmàcia, Benito Prósper; el president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, Antoni Real; el president del Col·legi de Metges, Antoni Bennàssar; la presidenta del Col·legi d'Infermeria, Rosa María Hernández, i els representants de la Plataforma d'Associacions de Pensionistes i Jubilats de Mallorca, Juan Sánchez i Jaume Benet.

[Font: Presidència de Govern. 30/11/2016]

[Foto: Presidència de Govern]