Categoria: Formació continuada

Celebrada la I Jornada Nacional de la Societat Espanyola de Cures Pal·liatives Pediàtriques

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Devers 250 professionals d'arreu de l'estat han participat els dies 20 i 21 d'abril, en la I Jornada Nacional de la Societat Espanyola de Cures Pal·liatives Pediàtriques, celebrada a l'Hospital Universitari Son Espases, cosa que suposa un reconeixement públic a la tasca desenvolupada per la unitat d'aquesta especialitat de l'Hospital. Durant dos dies, facultatius, infermers, psicòlegs i treballadors socials han abordat els aspectes físics, socials, psicològics i espirituals dels pacients i de les seves famílies, que formen els quatre pilars de les cures pal·liatives pediàtriques.

La Jornada ha estat inaugurada per la subdirectora general de Qualitat i Cohesió del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Paloma Casado; la subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària, Salut Mental i Malalties Poc Freqüents del Govern de les Illes Balears, Angélica Miguélez; el director gerent de Son Espases, Josep Pomar, i el cap del Servei de Pediatria de l'Hospital, Joan Figuerola.

L'objectiu de les cures pal·liatives és millorar la qualitat de vida del pacient —i de la seva família— que s'enfronta a alguna malaltia amenaçadora per a la vida mitigant el dolor que li causa i altres símptomes i donant-li suport social, espiritual i psicològic des del moment del diagnòstic fins al final de la vida, i també durant el dol.

Les cures pal·liatives pretenen alleugerir el dolor i altres símptomes angoixants, tot considerant la mort com un procés natural, sense intentar accelerar-la ni retardar-la, integrant els aspectes psicològics i espirituals de la cura del pacient i oferint un sistema de suport per ajudar-lo a viure tan activament com sigui possible fins que mori. Constitueixen un suport per ajudar la família del pacient a adaptar-se durant la malaltia i el dol, ja que en milloren la qualitat de vida i poden influir positivament en el curs de la malaltia.

La Unitat de Cures Pal·liatives Pediàtriques de Son Espases atén 30 nous casos cada any

Des de l'any 2013, Son Espases disposa de la Unitat de Cures Pal·liatives Pediàtriques, de referència per a tota la comunitat autònoma. Actualment està formada per set professionals: tres pediatres, dues infermeres especialitzades en pediatria, i una psicòloga i una treballadora social de l'Equip d'Atenció Psicosocial (EAPS) de l'Hospital Sant Joan de Déu, de l'Obra Social "la Caixa".

Cada any, els professionals de la Unitat atenen una trentena de casos nous, majoritàriament de pacients amb alguna malaltia neurològica, i anualment presten assistència a devers vuitanta infants. La tasca consisteix a oferir una atenció integral als infants i al seu entorn i donar resposta a les necessitats que puguin tenir. Sempre que sigui possible intenten que l'atenció dels infants sigui a domicili.

Col·laboració amb l'Associació Ángeles sin Alas Balears

Aquesta Associació col·labora estretament amb la Unitat de Cures Pal·liatives Pediàtriques de Son Espases. L'objectiu d'aquesta associació sense ànim de lucre, creada l'any 2013, és treballar per millorar la qualitat de vida de l'infant malalt i de la seva família. Cada any organitzen conjuntament una festa infantil a l'Hospital i sovint ajuden a cobrir necessitats urgents dels pacients.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 20/04/2017]

[Fotos: IB-Salut]

*21/04/2017 diariobalear.es - Unos 250 profesionales participan en la I Jornada Nacional de la Sociedad Española de Curas Paliativas Pediátricas.
*21/04/2017 Diario de Mallorca - Son Espases reúne a 250 profesionales de las curas paliativas pediátricas.