Categoria: Formació continuada

Noves tècniques genètiques permetran obtenir teràpies per tractar o curar malalties rares

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els especialistes en Dermatologia i Venereologia de Mallorca, Menorca i Eivissa van participar el 17 de març de 2018 en la XIII Reunió anual de la secció balear de l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV), que es va dur a terme a Palma, a la seu del Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (COMIB).

En aquesta reunió van participar, entre d’altres, ponents de reconegut prestigi, com el Dr. Rubén Francès, que va parlar sobre immunologia en les malalties inflamatòries; la Dra. Isabel Bielsa, que va abordar les novetats en el lupus eritematòs, i el Dr. Lluis Montoliu, investigador del Consell Superior de Recerques Científiques, al Centre Nacional de Biotecnologia i del CIBERER-ISCIII (Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares de l'Institut de Salut Carlos III), que va presentar les eines d'edició genètica CRISPR en la recerca de l'albinisme.

Montoliu va explicar que l'edició genètica mitjançant CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) “és una revolució que ens ha canviat la vida als que ens dediquem a la Biomedicina”, ja que “ens permet reescriure el genoma”.

També va afirmar que aquestes eines, denominades “tisores moleculars”, permetran corregir o modificar una mutació a través d'animals “editats genèticament”, sobre els quals es podrà experimentar el millor tractament, que després es podrà traslladar a humans amb seguretat mitjançant teràpies, sobretot a les persones que estan afectades per alguna malaltia congènita, “en particular les malalties rares”.

Actualment, es coneixen unes 7.000 malalties rares. A Espanya, hi ha 3 milions d'espanyols afectats, que fins ara no tenen tractament, però les tècniques basades en CRISPR “suposen una esperança per als afectats”, ja que “són unes eines molt poderoses que ens permeten reescriure el nostre genoma, alguna cosa que fins fa uns 4 anys no ens podíem ni imaginar”.

Entre altres temes, els participants van presentar comunicacions sobre nous tractaments de la dermatitis atópica i alopècia areata, l'eliminació de tatuatges mitjançant el làser de picosegons, la ictiosi congènita, la rosàcia infantil, les tinyes del cap en la infància o els casos de lepra a Balears.

[Font: Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears]

[Foto: COMIB]