Categoria: Formació continuada

20 professionals (MIR, metges de família i infermers/es) assistiren a l'Hospital Can Misses al Curs de Suport Vital Avançat en Pediatria

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Hospital Can Misses va acollir durant tres dies, des del 20 al 22 de novembre, un Curs de Suport Vital Avançat en Pediatria, que ha tingut com a alumnes a 20 professionals de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, entre els quals hi havia Metges Interns Residents (MIR), metges de família i infermers/es.

El curs ha estat organitzat per la Unitat de Docència i els serveis de Medicina Intensiva (UCI) i Pediatria de l'àrea de salut i ha comptat amb la col·laboració del 061. Els professionals que han impartit el curs han estat la Dra Elena Bartual, el Dr Gaspar Tuero i els infermers Moisès Ros i Isabel Cano, del Servei de Medicina Intensiva, el Dr Juan Antonio Costa, del Servei de Pediatria i Neonatologia de l'Hospital Can Misses i el Dr Angel Crespo, coordinador del 061 a Eivissa i Formentera.Els objectius que el curs té marcats són que els participants adquireixin coneixements bàsics sobre les causes i mecanismes més importants de la Aturada Cardiorespiratòria (ACR) en el nen i de les mesures preventives, i que aprenguin habilitats pràctiques per a la identificació de la ACR i la realització d'una Reanimació Cardio Pulmonar (RCP) bàsica i/o avançada en el lactant i el nen gran.

El curs, que s'ha desenvolupat en jornades de matí i tarda, ha tingut un enfocament teòric i pràctic, i s'han ofert sessions simultànies en les quals els alumnes s'han dividit en grups. De la part pràctica destacar els exercicis de reanimació neonatal, reanimació en lactant i en nen, les sessions pràctiques sobre la utilització del desfibril·lador i del simulador d'arítmies. D'altra banda, els alumnes també han rebut formació teòrica d'aspectes com el concepte, l'epidemiologia i etiologia de l'aturada cardiorespiratòria en pediatria, l'optimització de via aèria, la intubació endotraqueal, mascareta laríngia i punció cricotiroidea, atenció inicial al pacient politraumatitzat, les vies d'infusió de fàrmacs i tractament elèctric.

"Entre un 0,4% i un 2% dels pacients ingressats en un hospital presentaran una aturada cardíaca subsidiària de RCP, la meitat d'elles fora de les àrees de crítics. D'ells, només 1 de cada 6 sobreviurà i podrà ser donat d'alta. La realitat és encara més dramàtica en el medi extrahospitalari, on la parada cardíaca, de caràcter inesperat, és un problema de primera magnitud", explica la Dra Elena Bartual, coordinadora del curs. Per a la Dra Bartual, "el coneixement de les tècniques de RCP avançades per diversos col·lectius mèdics i d'infermeria genera un benefici indiscutible en millorar el pronòstic de supervivència de les parades cardíaques, però no n'hi ha prou amb disposar d'uns coneixements teòrics, sinó que és imprescindible un entrenament pràctic i uns hàbits que garanteixin la seva correcta aplicació. Aquest entrenament, és pràcticament impossible d'aconseguir amb l'exercici professional, ja que el mateix dramatisme de la parada cardíaca i la necessitat d'una actuació ràpida i eficaç, impedeixen que la realitat serveixi com a base de l'ensenyament". La Dra Bartual conclou: "aquest curs és el fruit d'aquesta dilatada experiència, de manera que proporciona d'una manera pràctica i participativa, tots els coneixements i destreses necessàries per realitzar la RCP avançada d'acord amb les recomanacions de l'European Resuscitation Council".

[Font: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera. 23/11/2012]