Categoria: Formació continuada

L’Observatori del Suïcidi ja ha format 150 professionals de l’àmbit sanitari

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 2017 es varen registrar 103 casos de suïcidi a les Illes, dada que mostra la necessitat de continuar dedicant esforços a la formació i sensibilització de la població. Així ho ha indicat la responsable de l’Observatori del Suïcidi del Servei de Salut de les Illes Balears, Nicole Haber, que ha fet balanç d’activitat de l’organisme i ha destacat la importància de la implicació de tota la societat per poder eradicar “el major problema de salut pública d’Europa”, que fins ara ha romàs, en bona part, “invisible”. Actualment, ja s’ha ofert formació a 150 professionals.

En aquest sentit, en el primer any de funcionament, l’Observatori del Suïcidi ha dut a terme una intensa feina de sensibilització i formació entre professionals de la salut i d’altres àmbits mitjançant l’organització de cursos, tallers i jornades, i ha posat en marxa el grup de feina que elaborarà el Pla de Prevenció, Actuació i Maneig de la Conducta Suïcida de les Illes Balears.

Concretament, el 2018, en l’àmbit de la salut, l’Observatori ha format a Mallorca 45 treballadors del 061 mentre que a Menorca ha impartit formació a 40 professionals d’atenció primària, salut mental, urgències i del 061 i, a Eivissa i Formentera, a altres 50 professionals de les mateixes àrees.

A més dels professionals de la salut, s’ha ofert formació a treballadors socials de la Direcció General de Menors i Família de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació; a professionals de la geriatria de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials que treballen amb gent gran en residències; i als operadors del nou servei d’atenció telefònica creat per atendre a persones del col·lectiu LGTBI del Servei de Coordinació i Atenció a la Diversitat Sexual i de Gènere de la Conselleria de Presidència. 

D’altra banda, amb la Conselleria d’Educació, a través dels seus departaments Convivèxit, Atenció a la Diversitat i de l’Equip d’Alteració del Comportament, s’ha començat a revisar i crear protocols d’actuació a les escoles i a organitzar la formació a professionals de l’educació per tal de poder oferir suport psicològic a iguals d'infants i joves que han mort per suïcidi, donar pautes de detecció per a familiars, alumnat i docents, i per tal de posar en marxa programes formatius per a orientadors i programes de suport a familiars d’infants i joves que hagin realitzat temptatives.

En l’àmbit de la sensibilització, en 2018 s’han duit a terme nombroses xerrades divulgatives dirigides a la població amb l’objectiu de donar a conèixer el problema, trencar el silenci i eliminar la càrrega d’estigma i el tabú que suscita el suïcidi. Durant les xerrades s’ha parlat sobre els mites, les senyals d’alarma i sobre com tractar el tema de manera adequada i preventiva.

El 2019 aquest Observatori continuarà amb la formació i està previst arribar a més de 400 professionals de les Illes.

Una altra fita destacada assolida per l’Observatori del Suïcidi és la creació i posada en marxa del Grup de Treball per a l’elaboració del Pla de Prevenció, Actuació i Maneig de la Conducta Suïcida de les Illes Balears, el qual ja ha mantingut tres sessions de feina amb la intenció d’impulsar i aplicar mesures efectives, consensuades y coordinades per combatre el suïcidi aprofitant al màxim els recursos disponibles a les Illes Balears.

El pla preveu la creació de protocols d’actuació per optimitzar l’atenció a les persones que tenguin o hagin tengut intencions autolítiques i als seus familiars; la coordinació entre tots els serveis (primària, 061, urgències hospitalàries, hospitalització...) i la creació d’equips especialitzats per atendre aquests pacients. Així mateix, es crearà una guia que agrupi tots els recursos que les diverses administracions posen a l’abast de la població.

Un suïcidi cada 4 dies a Balears

Cal recordar que el suïcidi és la principal causa externa de mort a Espanya. Concretament és la primera causa absoluta de mort entre homes de 15 a 29 anys i la segona, després dels tumors, en dones d'aquest mateix rang d'edat.

D’acord amb les dades de l’Institut Nacional d’Estadística, el 2017 es varen registrar a les Illes Balears 103 suïcidis (71 varen correspondre a homes i 32 a dones). La taxa balear està en 8,9 suïcidis per cada 100.000 habitants, mentre que l’estatal és de 7,9.

El 2016 a Balears es varen registrar 92 suïcidis (68 a Mallorca, 17 a Eivissa-Formentera i 7 a Menorca). El 72,8% d'homes i el 27,2% de dones. La taxa estatal va ser de 7,46 suïcidis per 100.000 habitants, mentre que la de les Illes Balears se situa en el 8,12.

Recentment s’ha creat l’Associació Amics i Familiars Supervivents per Suïcidi de les Illes Balears (AFASIB), amb la participació de la qual es comptarà per elaborar el pla de prevenció.

L'impacte emocional que provoca a familiars i amics, que són les víctimes supervivents d'aquest drama, és terrible. Pel seu efecte mimètic afecta la resta de la societat i no s’ha d’oblidar la repercussió que té també sobre els professionals que tracten els pacients.

És per això que la Conselleria de Salut mitjançant l'elaboració i posada en funcionament del Pla Estratègic de Salut Mental 2016-2022, presentat l'octubre d’enguany, va decidir donar prioritat a aquesta qüestió amb la creació de l'Observatori del Suïcidi del Servei de Salut de les Illes Balears.

[Font: Conselleria de Salut. 22/12/2018]

[Foto: unsplash.com / Thinking / CC0 License ]

Notícies relacionades a Infosalut
*27/09/2018 - La Conselleria de Salut posa en marxa l'Observatori del Suïcidi.