Categoria: Institucions sanitàries

S’adjudiquen les obres de consolidació i manteniment de l'Hospital Verge del Toro

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut de les Illes Balears ha adjudicat el contracte d’obra per a la consolidació i el manteniment de l’antic Hospital Verge del Toro a l’empresa Proyecon, SA, Galicia, per un pressupost de 2.078.640,85 €. Les obres, que formen part de la primera fase de recuperació del centre, consistiran a rehabilitar la façana, la coberta i l’estructura, i es preveu que s’iniciïn el mes de gener i que durin nou mesos.

Construït l’any 1951 i en desús des de 2007, aquest espai emblemàtic obrirà de bell nou les portes una vegada que hagi acabat tot el procés de rehabilitació i reforma—que es durà a terme en dues fases—amb la finalitat d’atendre les necessitats assistencials dels pacients crònics i de les seves persones cuidadores.

L’Hospital Verge del Toro té una superfície de 6.714 m2 i consta d’una planta soterrani, una planta baixa i sis pisos d’alçada. El projecte de rehabilitació redactat per l’arquitecte Joan Enric Vilardell, que es farà càrrec de la direcció facultativa i de la coordinació de seguretat, preveu les actuacions següents: 

  • Façana i cobertes: demolició i reconstrucció de les façanes (4.807,50 m2), ja que s’hi ha detectat risc de despreniment i de trencaments puntuals en alguns revestiments. La façana principal mantindrà l’estètica actual tan característica d’aplacat de peces de marès. En aquesta primera fase també es renovarà tota la fusteria exterior de portes i finestres. A més, s’han de netejar i reposar les teules rompudes o desplaçades de les cobertes inclinades i s’ha de fer una reconstrucció completa de les cobertes planes.
  • Estructura de l’edifici principal: l’estat de conservació de l’estructura és bo, en termes generals. No obstant això, alguns elements estructurals necessiten millores: a la planta soterrani s’han detectat pilars amb corrosió, conseqüència de la humitat provocada per filtracions internes; també hi ha elements estructurals defectuosos (pilars, bigues mestres) a diverses parts de l’estructura (façana, sala de màquines), que estan afectades per filtracions externes d’aigua; i, en darrer terme, cal reparar la corrosió en els forjats de determinades zones, com ara la bugaderia del soterrani, on la humitat ambiental ha estat més alta per culpa del vapor generat per la maquinària.

Una vegada conclosa aquesta primera fase de rehabilitació es faran les reformes interiors previstes en el pla funcional d’usos, en el qual es basarà el Servei de Salut per redactar les bases per tal de licitar un concurs d’idees. Aquest pla, integrat en el pla d’atenció dels pacients crònics de la Conselleria de Salut, pretén integrar un conjunt de dispositius per donar resposta a les necessitats assistencials dels pacients crònics amb complexitat clínica i als seus familiars, ja que es preveu que entre els anys 2016 i 2029 la població de persones de més de 65 anys de Menorca passi del 16 % al 23 % del total d’habitants.

Es preveu una superfície útil de 5.101 m2, 60 habitacions i entre 60 i 90 llits. Hi haurà una àrea d’hospitalització amb quatre unitats (una per planta), una àrea ambulatòria —amb un hospital de dia, consultes externes i una unitat d’estimulació cognitiva— i una àrea de suport clínic. Aquesta és la cartera de serveis prevista pel pla funcional d’usos:

Hospitalització de cronicitat (2.348 m2)

  • Convalescència: pacients, generalment amb malalties cròniques, ingressats en hospitals d’aguts a causa d’una descompensació mèdica o quirúrgica que necessiten tractament, cures i/o rehabilitació en un centre d’estada mitjana.
  • Pacients crònics avançats —diagnosticats i avaluats no tributaris d’exploracions ni tractaments agressius o invasius— que requereixen ingressar directament des del domicili en un centre d’estada mitjana a causa d’una descompensació d’alguna de les malalties cròniques.
  • Cures pal·liatives: pacients crònics i/o oncològics que, atesa l’alta complexitat pal·liativa, requereixen ingressar per controlar-ne els símptomes en una unitat específica de cures pal·liatives.
  • Cures especials (estada llarga): pacients generalment amb alguna malaltia crònica i grans dependents que requereixen ingressar per rebre cures complexes continuades que no es poden facilitar a domicili.

Àrea ambulatòria de cronicitat (611 m2)

  • Consultes externes: espai per a la valoració integral dels pacients i per aplicar tractaments i cures.
  • Unitat d’Estimulació Cognitiva: pacients amb problemes cognitius amb potencial de millora que es puguin beneficiar de l’atenció ambulatòria, que prioritza la recuperació cognitiva i funcional amb l’objectiu d’assolir el grau d’autonomia més alt en totes les dimensions.
  • Hospital de Dia: pacients amb problemes de mobilitat i/o autonomia amb potencial de millora que es puguin beneficiar de l’atenció ambulatòria, que prioritza la recuperació funcional.

Àrea de suport clínic (212 m2)

Així mateix, hi haurà un espai per a proves radiològiques (convencionals i ecografies clíniques), per a la farmàcia (dispensació i suport a la prescripció) i per al laboratori (extracció), a més d’altres àrees, destinades a la gestió dels pacients (vestíbul, Admissió, Arxiu, Tanatori), una àrea social (menjadors, vestidors, sala multiconfessional) i una àrea logística i de serveis generals (administració, subministrament i magatzem, cuina, llenceria i bugaderia, residus, manteniment…).

[Font: Conselleria de Salut. 22/11/2018]

[Foto: Infosalut]

Notícies relacionades a Infosalut
*22/05/2019 - Licitació de les obres de la segona fase del projecte de reforma de l’Hospital Verge del Toro.
*11/03/2019 - Obres de consolidació i reforma a l’antic Hospital Verge del Toro de Maó.
*13/09/2018 - Surten a licitació les obres de consolidació i manteniment de l’Hospital Verge del Toro