Categoria: Qualitat

Es presenta el projecte del nou Centre de Salut Bons Aires

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El projecte del nou Centre de Salut (CS) Bons Aires, que sustituirà al Centre de Salut S’Escorxador, ocuparà una superfície de 8.433 i consistirà en la construcció de la nova planta del centre de salut (7.302 m²), la del Servei d’Urgències d’Atenció Primària (899 m²) i una zona destinada a taller de jardineria (232m²). Aquest projecte suposa una important avenç, ja que amb la nova edificació es millorarà la qualitat assistencial de la població i els accessos al centre. També substituirà provisionalment el CS Camp Redó, mentre es desenvolupa la reforma integral prevista per aquest centre.

El projecte es va presentar el passat dia 25 de gener al Casal de Barri s’Escorxador, en el que hi van asistir la presidenta del Govern, Francina Armengol; la consellera de Salut, Patricia Gómez; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey, i un dels arquitectes de l’UTE encarregada de la redacció del projecte arquitectònic, Carlos Ferrán.

Amb un pressupost de 10,4 M€, el projecte del CS Bons Aires és un dels més rellevants del Pla d’Infraestructures d’Atenció Primària del Servei de Salut.

La presidenta ha destacat que el nou centre “permetrà una millora significativa dels serveis sanitaris”. La consellera ha posat en valor la dotació de 16 milions d’euros del Pla d’Infraestructures d’Atenció Primària, gràcies al qual es farà realitat aquest centre.

Característiques del projecte

El Centre de Salut Bons Aires tindrà una superfície de 7.302 m² i albergarà 75 consultes: 29 de medicina, 24 d’infermeria, 8 de pediatria, 6 d’infermeria pediàtrica i 5 de polivalents. A més, l’edifici disposarà d’una sala de cures, 4 sales d’extraccions, una unitat obstètrica i una unitat de salut bucodental. El recinte comptarà també amb 33 places d’aparcament.

Està previst que hi facin feina 82 professionals: 30 metges de família, 29 infermers, 8 pediatres, 3 comares, 2 treballadors socials, 2 odontòlegs, 2 higienistes, 3 fisioterapeutes, 2 ginecòlegs i 1 rehabilitador. A més, temporalment, es traslladaran els 48 professionals que treballen al CS Camp Redó.

El Servei d’Urgències d’Atenció Primària (SUAP) tindrà una superfície de 899 m² i albergarà 7 consultes d’urgències -5 d’adults i 2 de pediatria-, 1 sala d’observació, 1 sala de crítics, 9 dormitoris per al personal i espais per a magatzem, entre d’altres. Aquest edifici se situarà a 300 metres al sud del CS de Bons Aires i s'obrirà un accés al la travessia Jesús, prop de la confluència amb Anselm Turmeda. Els recursos humans previstos són de 25 persones: 14 metges i 11 infermers del SUAP.

Disposarà de diversos accessos: un per al públic en general i altres tres per a crítics, personal i àrea de subministres. L’accés peatonal serà mitjançant una escala i una rampa per a persones amb mobilitat reduïda. L’accés amb vehicles estarà restringit i es realitzarà des de l’accés actual al recinte Psiquiàtric, a la cantonada entre el camí de Jesús i la travessia de Jesús. Disposarà de 8 places d’aparcament i una zona per a les ambulàncies.

Renovació de les infraestructures

El CS S’Escorxador està situat a l'antic escorxador, té una població de 31.960 targetes sanitàries com a centre de salut i de 136.181 targetes com a servei d'urgències d'atenció primària (SUAP 24 hores). El Servei de Salut abona un lloguer de 212.000 € per aquest recinte protegit.

El CS Camp Redó, que té assignades 24.821 targetes sanitàries, té trenta anys d'antiguitat i necessita una reforma important perquè l'espai és insuficient i té mancances destacables. D'aquest centre en depenen dues unitats bàsiques de salut (UBS), la de Son Sardina i la d’Establiments, amb 4.484 targetes sanitàries més.

[Font: Presidència de Govern. 25/01/2019]

[Foto: Presidència de Govern]

Què en diu la premsa
*
29/05/2019 - S’ha autoritzat la contractació de la construcció del nou (SUAP) Bons Aires.
*25/01/2019 arabalears.cat - El centre de salut més gran de les Balears obrirà les portes el 2021.