Categoria: Institucions sanitàries

El BSTIB va celebrar el Dia Mundial del Donant de Sang

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB) va celebrar el Dia Mundial del Donant de Sang amb un gran esdeveniment a la Plaça d'Espanya. El 14 de juny és un dia molt especial en el calendari de l'entitat. Una ocasió per a agrair-los als donants, siguin nous o veterans, la seva solidaritat i compromís. A més, amb l'objectiu de donar visibilitat i conscienciar, el BSTIB va organitzar una campanya en el centre de Palma i diferents activitats.

L'esdeveniment a la Plaça d'Espanya va començar a les 10 del matí i va acabar a les 21 hores. Es va desplegar un autocar del BSTIB i un dels camions de les unitats mòbils. L'acte va comptar amb la presència del director gerent del Banc de Sang i Teixits, Ismael Gutiérrez Fernández, i la consellera de Salut, Patrícia Gómez i Picard. Tots dos van destacar la importància de la donació de sang per al sistema sanitari públic i van agrair als donants la seva implicació. A més, el responsable del BSTIB va compartir les dades de donació de sang i teixits de 2018 amb els assistents.

A partir de les 17 hores van començar les activitats que el Banc de Sang i Teixits havia preparat per a aquesta ocasió. El DJ Polit li va posar música a l'esdeveniment i la Legió 501 de Star Wars va acompanyar a les persones que s'animaven a acostar-se fins a la carpa del BSTIB. L'acte també va comptar amb un rocòdrom, activitats del Consell de Mallorca i tallers organitzats per l'entitat.

Dades de 2018

“L'any passat es van registrar 36.363 donacions de sang. El balanç és positiu i el rendiment satisfactori. S'ha aconseguit mantenir un equilibri entre la demanda dels hospitals i els donants. Per això el BSTIB ha aconseguit ser autosuficient per desè any consecutiu. De les donacions, 29.295 són de Mallorca i 3.671 d'Eivissa i Formentera. A Menorca va haver-hi 3.397 donacions.”

En total es van distribuir als hospitals: 32.493 bosses de glòbuls vermells, 2.332 de plasma, 1.259 de plasma recollit per afèresis i 5.305 de plaquetes. Xifres rere les quals s'amaguen tots aquells pacients que precisaven d'una transfusió, que va ser possible gràcies a l'altruisme dels donants i la professionalitat del personal sanitari.

En 2018 va haver-hi 3.262 donacions per afèresis en tota la comunitat autònoma enfront de les 3.380 de 2017. En aquest tipus de donació, que dura entre 45 i 60 minuts, se separen durant el procés els glòbuls vermells, el plasma i les plaquetes per a seleccionar un o diversos. El component triat es recull en una bossa i les cèl·lules restants es retornen al donant.

Com a centre de referència a Balears, el BSTIB compta amb un equip humà de primer nivell gràcies a la seva formació constant i desenvolupament professional. Són ells, al costat dels donants i a tots els col·laboradors, els que possibiliten que la institució pugui donar suport a tota la xarxa sanitària pública i privada de les Illes. Per això, des de la Fundació s'aposta de manera decidida per la innovació, la recerca i la promoció. I és que en 2018 es van posar en marxa diferents projectes, que, pel seu èxit, s'entenen des de l'entitat com a essencials per al futur d'aquesta.

Gràcies al Projecte Escoles el BSTIB ha millorat la promoció en els centres escolars i la forma d'explicar-los als alumnes què és la donació i com funciona. D'aquesta manera, ells ajuden a impulsar les campanyes que s'organitzen en els seus centres. No obstant això, són els pares i el personal docent els que participen en la campanya, animats pels estudiants.

En 2018 també es va donar llum verda a la Comissió de Recerca i Investigació del Banc de Sang i Teixits. Els seus objectius son planificar, fomentar, valorar i difondre l'activitat docent i la recerca de la institució, perquè aquesta sigui més eficient en el dia a dia. La decidida aposta per millorar cada dia ha demostrat que el Banc de Sang i Teixits està compromès amb el seu present i el seu futur. És més, segons els resultats del Comitè de Recerca i Investigació, el BSTIB té molt que aportar en el campo de la recerca sanitària.

Cal ressenyar que en el 30 Congrés de la Societat Espanyola de Transfusió Sanguínia i Teràpia Cel·lular (SETS) el BSTIB va rebre dos guardons. Els premis responen a les categories de millor treball en l'àrea de pràctica transfusional i millor iniciativa en promoció de la donació.

Al llarg d'aquest 2019, el BSTIB continuarà treballant per a atendre les necessitats de tots els pacients de la comunitat i agraint als donants la seva labor.

Amb l'objectiu de mantenir l'autosuficiència, s'apostarà per nous projectes que ja estan en marxa i per continuar amb els que han demostrat el seu èxit.

[Font: Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears]

[Foto: Banc de Sang i Teixits Illes Balears]