Categoria: Qualitat

Autorització de l'ampliació de l'horari d'atenció sanitària dels centres de salut els horabaixes

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A proposta de la Conselleria de Salut, el Consell de Govern ha autoritzat l'ampliació de l'horari d'atenció dels centres de salut els horabaixes, a partir de l'1 de desembre de 2015, per millorar l'accessibilitat de l'atenció a la població, de manera que els pacients puguin ser atesos durant tot el dia.

Així doncs, els centres estaran oberts de 8.00 a 20.00 hores, de dilluns a dijous, i de 8.00 a 15.00 hores els divendres. Aquest increment horari no suposa en cap cas un increment de la jornada laboral dels professionals. El Servei de Salut dotarà els centres de salut i les unitats bàsiques amb els recursos tècnics i humans necessaris perquè l'atenció primària cobreixi les necessitats de la població.

Aquesta mesura retorna la possibilitat a molts de ciutadans de poder ser visitats pel seu metge de família, la seva infermera o el pediatra dels seus fills en horari de capvespre. Així mateix, augmentarà l'accessibilitat de l'atenció a la població activa, atès que podrà tenir accés a les consultes de medicina de família i d'infermeria o del pediatra amb cita. A més, també permetrà augmentar l'oferta d'Educació per a la Salut, que ha minvat en els darrers tres anys, des de la disminució de l'horari als centres de salut, a casos simbòlics. Es podran fer grups de deshabituació tabàquica, grups de relaxació, escola de pares, grup de "Cuidant el cuidador", etc. L'horari ampliat, a més, permetrà més relació amb la comunitat i amb tots els agents socials, que tendeixen a reunir-se en horari d'horabaixa —associacions de veïns, grups d'interès, etc.

La Gerència d'Atenció Primària i les direccions d'atenció primària de Menorca i d'Eivissa i Formentera han analitzat amb els equips directius dels centres de salut les necessitats de cada centre per tal d'oferir-hi una atenció sanitària de qualitat. El Servei de Salut es compromet a destinar els recursos humans i tècnics que siguin necessaris d'acord amb els nous horaris dels centres d'atenció primària. En aquest sentit, el projecte de pressuposts del Servei de Salut per a l'any 2016 preveu un increment de nou milions d'euros en el capítol de personal per a l'atenció primària.

Des de l'agost de 2015 ja s'ha incrementat la plantilla d'atenció primària a les Illes amb 34 professionals i a partir de gener de 2016 es preveu un increment de 43 professionals més que han de permetre desenvolupar les noves estratègies de l'atenció primària de les Balears. Els equips directius d'atenció primària de les Illes Balears tenen l'encàrrec de assegurar que els equips d'atenció primària disposen dels recursos humans i materials necessaris per donar una atenció sanitària de qualitat i amb unes condicions laborals òptimes.

Els nous horaris han de permetre que es puguin utilitzar millor els centres de salut petits o escassos de consultes, on en l'actualitat, per falta d'espai, alguns professionals han de compartir consultes i repartir el matí entre dos. El fet d'ampliar horari millorarà la llista d'espera d'Atenció Primària perquè oferirà més possibilitats d'atenció a l'usuari.

Aquest nou horari, a més, disminuirà les urgències en altres punts d'atenció continuada com ara PAC, SUAP o urgències hospitalàries. Arran de l'horari de tancament dels centres de salut a les 17.30 h establert l'1 de juliol de 2012, el nombre d'urgències ateses pels PAC i pels SUAP va augmentar un 44 % entre les 17.00 i les 21.00 hores. Així doncs, el juny de 2012 varen atendre 21.117 urgències, mentre que el mes següent —quan ja havia entrat en vigor el nou horari d'atenció— la xifra va augmentar fins a 30.403.

[Font: Conselleria de Salut. 20/11/2015

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*16/11/2015 - Els centres d'atenció primària ampliaran l'horari els horabaixes a partir de l'1 de desembre de 2015.