Categoria: Qualitat

La UCR de l'Hospital d'Inca ha atès 35 usuaris amb trastorns mentals greus el 2015

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els professionals de la Unitat Comunitària de Rehabilitació (UCR) de l'Hospital Comarcal d'Inca han atès 35 usuaris amb trastorns mentals greus i els seus familiars durant l'any 2015.

Una UCR és un recurs adreçat a la població amb algun trastorn mental greu on es treballa amb programes de rehabilitació i recuperació específics i individualitzats, amb una intervenció integral i biopsicosocial, en funció de les necessitats i les capacitats detectades en cada pacient i utilitzant sempre l'activitat com a instrument terapèutic. L'objectiu principal d'aquest tipus de dispositiu és aconseguir el grau màxim d'autonomia personal i independència, el control de símptomes, la integració sociocomunitària i millorar la qualitat de vida i el benestar dels usuaris.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, i el batle d'Inca, Virgili Moreno, han visitat les instal·lacions de la UCR d'Inca, situades a la Unitat Bàsica de Salut (UBS) de So na Monda des de final de l'any passat. A la visita també han estat presents la gerent de l'Hospital Comarcal d'Inca, Soledad Gallardo; el coordinador autonòmic de Salut Mental, Oriol Lafau; el cap del Servei de Psiquiatria de l'Àrea Sociosanitària de Son Espases, Rainer Oberguggenberger, i el coordinador de la UCR d'Inca, Óskar Clar.

La UCR d'Inca és un dispositiu comunitari que depèn funcionalment de l'Hospital Psiquiàtric (Son Espases) i està integrada assistencialment a l'Àrea de Salut Mental de Tramuntana, que té com a centre de referència l'Hospital Comarcal d'Inca.

Les UCR són dispositius integrats en la comunitat i se situen a locals de la població a la qual pertanyen. A Inca, a causa d'una avaria irreparable al local on estava situada, va ser necessari cercar una nova ubicació. Gràcies a l'excel·lent col·laboració entre les gerències de Son Espases, Comarcal d'Inca i Atenció Primària de Mallorca, es va traslladar l'activitat a la UBS So na Monda, on també estan situats altres dispositius comunitaris de salut mental, com ara la Unitat de Salut Mental d'Adults i la Infantojuvenil.

Les noves instal·lacions de la UCR d'Inca disposen de quatre despatxos per a consultes, una sala de tallers i una sala amb cuina i ordinadors, on s'imparteixen el taller de cuina i el d'informàtica. L'equip de professionals està format per un psiquiatre, una psicòloga clínica, una infermera (tres dies per setmana), tres monitors de rehabilitació, un terapeuta ocupacional, un treballador social (dos dies per setmana) i una administrativa.

A Mallorca n'hi ha quatre UCR: dues estan situades a Palma (Son Serralta i Son Gibert), una a Inca i l'altra a Manacor. En aquests quatre dispositius assistencials s'han atès 175 usuaris i els seus familiars durant l'any 2015. Els pacients solen ser derivats majoritàriament dels hospitals de dia i de les unitats de salut mental.

[Font: Conselleria de Salut. 20/04/2016]

[Foto: Conselleria de Salut]