Categoria: Qualitat

La Gerència d'Atenció Primària de Mallorca ha presentat el Calendari quirúrgic pediàtric a l'Hospital Son Llàtzer

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Gerència d'Atenció Primària de Mallorca ha presentat a l'Hospital Son Llàtzer el Calendari quirúrgic pediàtric, que recull recomanacions i criteris de derivació a cirurgia pediàtrica.

Mabel Martín, pediatra i referent de Pediatria d'Atenció Primària; Claudia Marhuenda, cap de Cirurgia Pediàtrica de l’Hospital Universitari Son Espases; Rosa Duro, subdirectora assistencial d'Atenció Primària, i Adriano Mayrata, subdirector mèdic d'Atenció Primària, han presentat els objectius d'aquest document, que conté recomanacions sobre l'actuació i la derivació a cirurgia pediàtrica en casos de criptorquídia, fimosi, frens bucals, hèrnia inguinal, hidrocele, hèrnia umbilical i epigàstrica, hipospàdies i sinèquies vulvars.

Aquesta guia ha estat elaborada per un grup de treball multidisciplinari de pediatres d'Atenció Primària, juntament amb el Servei de Cirurgia Pediàtrica de l'Hospital Universitari Son Espases i amb el suport tècnic de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca. Les recomanacions s'han elaborat a partir de la revisió de l'evidència científica disponible i el consens entre els professionals en els processos en què l'evidència disponible és escassa; van destinades als pediatres d'Atenció Primària del Servei de Salut de les Illes Balears i inclouen la població d'infants de menys de 14 anys de les Illes Balears.

Es tracta d'un instrument d'ajuda per als pediatres perquè sàpiguen quin és el moment més oportú per a les intervencions de les patologies quirúrgiques no urgents més prevalents, ja que en cada procés hi ha un moment adequat per al tractament quirúrgic, relacionat amb el desenvolupament de l'infant, amb l'evolució natural de la malformació i amb les probabilitats que hi apareguin complicacions.

La majoria de les patologies quirúrgiques no urgents en la infantesa les diagnostiquen els pediatres d'Atenció Primària en la pràctica diària. Identificar les lesions, fer una exploració correcta del pacient i orientar inicialment el procés pensant tant en la informació per als pares com en el tractament definitiu són els punts clau en l’atenció d’aquestes patologies.

Per als pediatres, saber el moment idoni per a cada intervenció quirúrgica i la història natural de la patologia suposa evitar complicacions relacionades amb retards terapèutics. Per als pacients i per al Servei de Cirurgia Pediàtrica, les recomanacions incloses en aquest document reduiran la variabilitat en la derivació i la sobrecàrrega assistencial, cosa que redundarà en benefici d'una espera més curta per acudir a la consulta i es derivaran només els infants que tenguin una indicació adequada.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 27/01/2017]

[Foto: IB-Salut]