Categoria: Qualitat

Conscienciar i educar els professionals sanitaris sobre l'abordatge integral del dolor infantil

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Molts infants pateixen intervencions doloroses sense cap tipus de suport o ajuda per reduir el seu dolor, ha explicat la Dra. Esperança Ponsell, infermera i professora de la Universitat de les Illes Balears, en una sessió-debat organitzada al Col·legi d'Infermeria de les Illes Balears.

Des d'intervenciones quirúrgiques passant per les vacunes, la percepció del dolor per part dels infants en ocasions és desata per diversos aspectes, com ara el dèficit de coneixements dels professionals, la manca d'avaluació del dolor dels infants i molts valors i creences establerts en la nostra societat, que dificulten un abordatge integral, seriós i eficaç del dolor en la infància.

La Dra. Ponsell ha manifestat que "els estudis realitzats les darreres dècades han demostrat que els nounats no només perceben el dolor, sinó que és de major intensitat que el percebut pels infants més grans, atès que els mecanismes de la via inhibitòria descendent no es troben funcionalment madurs. Per exemple, a un mateix estímul dolorós, els infants de menor edat experimenten major dolor i patiment". "Els components del dolor són sensorial, afectiu-emocional, comportamental i cognitiu".

Les conseqüències del dolor en infants nounats i prematurs pot ser a curt i a llarg termini: trastorns del son o de comportament. "Mesurar i avaluar el dolor infantil és una primera passa imprescindible per poder després establir un tractament adequat", ha explicat la Dra. Ponsell durant la seva intervenció.

Entre els tractaments disponibles, n'hi ha que són farmacològics, amb analgèsics locals (EMLA, GEL LAT, sacarosa, etc.), però també no farmacològics, com ara la presència i el contacte amb els pares, la lactància materna, la succió nutritiva o no nutritiva (xupa), la música, els pallassos, etc.

Una part important de la responsabilitat recau en els professionals de la salut. Per això, és imprescindible que els professionals de la salut duguin a terme pràctiques consistents d'avaluació del dolor mitjançant registres validats per poder quantificar el dolor. És fonamental educar, sensibilitzar i conscienciar els professionals del compromís que tenen davant el maneig del dolor infantil. També és important parlar sobre el dolor amb les famílies i els infants, i valorar les diferents opcions per mitigar-lo.

[Font: Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears. 27/04/2017]

[Foto: Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears]