Categoria: Qualitat

Els ciutadans de Balears ja poden consultar les llistes d'espera en el web del Servei de Salut

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els ciutadans de les Illes Balears ja poden consultar les llistes d'espera per centres i especialitats en el web del Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut). La consellera de Presidència, Pilar Costa, i la consellera de Salut, Patricia Gómez, han presentat aquesta segona fase del web del Servei de Salut. A l'acte també han assistit la directora general de Transparència i Bon Govern, Montserrat Berini, i el director general del Servei de Salut, Juli Fuster.

Durant la presentació, Pilar Costa ha destacat que es tracta d'una iniciativa que s'implanta per primera vegada a les Illes Balears i que ofereix la possibilitat d'accedir de manera directa, actualitzada i transparent a les dades de les llistes d'espera. D'altra banda, Patricia Gómez, ha reiterat el compromís de que cap pacient esperi més de 6 mesos per una intervenció quirúrgica i més de 2 mesos per una consulta, fet que permetrà retornar el decret de garantia de demora.

En la primera fase, aquesta nova eina que el Servei de Salut va posar a disposició de la població el passat mes de desembre, permetia consultar diverses dades d'interès sobre les llistes d'espera, com ara el nombre de persones pendents d'una intervenció quirúrgica o el temps de demora per ser atès per un especialista.

En la fase actual, es poden consultar les dades de la llista d'espera per mesos, especialitats i centres. El tractament d'aquestes dades és totalment pioner i innovador i permet l'usuari interactuar consultant l'evolució de la llista d'espera mes a mes i comparativament amb l'any anterior. També permet descarregar les gràfiques i accedir a cada un dels indicadors per poder fer una anàlisi exhaustiva de les dades. Els indicadors mensuals es publicaran a partir del dia 20 de cada mes i faran referència a les dades del mes anterior. L'objectiu d'aquesta nova fase és que qualsevol pacient que estigui pendent d'una intervenció quirúrgica o d'una consulta pugui saber directament en quina situació es troba l'especialitat per la qual espera i el centre serà atès.

Quadre de diàleg

El quadre de diàleg sempre compara el mes consultat amb el mateix mes de l'any anterior, que és com es fan les comparatives; per exemple, el mes de març de 2017 surt comparat amb el més de març de 2016 en el quadre d'indicadors. Els indicadors disposen d'un glossari que permet l'usuari saber en cada moment què està consultant durant la navegació. (Vegeu els indicadors del Quadre de diàleg del web). 

Publicant les llistes d'espera sanitàries en temps real, el Govern compleix el compromís d'oferir la màxima transparència a la població. 

Reducció de les llistes d'espera

Es redueix un 63,5 % el nombre de persones que esperen més de 180 dies per a una operació i un 81 % el de les que esperen més de 60 dies per a una consulta respecte del mes de març de 2106.

El Servei de Salut ha aconseguit reduir un 63,5 % el nombre de persones que esperen més de 180 dies per ser intervingudes, ja que ha passat dels 1.831 pacients del mes de març de 2016 als 667 del mes de març d'enguany. Pel que fa als pacients que esperen més de 60 dies per ser atesos per un especialista, la xifra ha davallat un 81 %, ja que ha passat de 21.390 pacients a 4.052, és a dir, 17.338 menys que en el mateix mes de l'any passat.

En data de 31 de març de 2017, 12.569 pacients estaven pendents d'una intervenció quirúrgica. Aquesta xifra representa una davallada del 9,2 % respecte dels 13.845 registrats el 31 de març de 2016. La mitjana de temps de demora es redueix 22,7 dies respecte de l'any anterior en el mateix mes, ja que ha passat de 95,6 dies a 72,9.

Vegeu Taula 1. Nombre de pacients pendents d'una intervenció quirúrgica, per hospitals.

Vegeu Taula 2Nombre de pacients que esperen més de 180 dies per a una intervenció quirúrgica.

D'altra banda, en el 96,2 % dels casos (12.103) en què els pacients esperaven per a una operació es tractava d'una patologia de prioritat normal o baixa. El 3,8 % restant (466) esperava per una patologia de prioritat preferent. En els casos de les intervencions oncològiques de prioritat 1 (carcinoma de pròstata, carcinoma de bufeta, càncer gàstric, càncer de còlon, etc.) la detecció, el diagnòstic i el tractament es completen en una mitjana de 17,39 dies.

Pel que fa a les consultes amb els especialistes, el 31 de març de 2017 hi havia 35.801 pacients pendents d'una cita, mentre que el mes de març de 2016 n'hi havia 57.491, cosa que suposa una reducció de 21.690 pacients a l'espera. El temps de demora ha davallat 43,6 dies, ja que ha passat de una mitjana de 72,5 dies a 28,9.

Vegeu Taula 3. Nombre de pacients que esperen especialista, per hospitals. 

Vegeu Taula 4. Nombre de pacients que esperen especialista més de 60 dies.

Pel que fa a les proves radiològiques, en data de 31 de març hi havia un total de 15.998 pacients amb primera indicació radiològica i 34.122 amb indicació radiològica de control. La mitjana de temps d'espera per una primera prova radiològica és actualment de 49,4 dies.

Les dades globals s'actualitzen diàriament en el portal de transparència i les mensuals s'actualitzaran a partir del dia 20 del mes següent en el web de l'IB-Salut: www.ibsalut.es

Per facilitar la comprensió de les dades, el Servei de Salut ha estructurat la informació segons diversos conceptes bàsics, definits en un glossari de termes, com ara llista d'espera quirúrgica, llista d'espera de consultes externes o mitjana de demora.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 04/05/2017]

[Foto: IB-Salut]